Повече пари за болниците със спешни отделения

Новините

09-03-2015, 08:33

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Дават им бонуси, ако пациентите са доволни

Болниците със спешни отделения и тези, които спасяват човешки животи със спешни мерки, ще взимат повече пари, отколкото останалите. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на тях до 95% от лимитираните им бюджети всеки месец. Останалите ще вземат до 90 на сто. Това стана ясно след срещата на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов с директорите на университетските болници в страната, съобщиха участници в нея.

Болничните мениджъри трябва да бъдат абсолютно спокойни, че средствата ще бъдат осигурени, макар и да не са по-високи спрямо тези за същия период през 2014 година, увери заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той не отрече, че надлимитната дейност ще остава и занапред за сметка на лечебното заведение, независимо че тя е реално извършена. Доброто управление е планираното управление. Така отговори той на директори на университетски болници, които определиха като несправедливо решението на Надзорния съвет на НЗОК плащанията да са лимитирани и заковани към тези за миналата година.

Ръководството на Министерството на здравеопазването призова мениджърите
към икономии като предложи навършилите възраст за пенсия в сферата на болничната помощ да бъдат пенсионирани, а немедицинският персонал като шофьори, перачки, гладачки, чистачки и готвачки да бъде съкращаван.От ведомството настояха в лечебните заведения да се използват предимно генерични лекарства (такива, на които е изтекла патентната защита) вместо оригинални, за да се пестят пари.Болниците могат да получават повече средства под формата на бонуси или по-висок процент от планирания бюджет, ако пациентите са доволни от лечението, е станало ясно още по време на срещата. За да се разбере дали те са удовлетворени или не от лечението, отношението на лекарите и медицинския персонал към тях, както и от условията, при изписването те ще попълват анкети.За да се въведе ред в харченето на пари в лечебните заведение, но без това да се отрази на качеството на лечение, в МЗ от дни е създадено специално звеноРаботещите в него ще следят всекидневно чрез единната компютърна система, в която са обвързани болниците, къде какви лекарства се изписват, какви хора постъпват и кога се изписват пациентите. Така ще се засичат и фиктивно вписаните пациенти, както се практикува на някои места сега, за да се вземат пари по клинични пътеки от НЗОК.