Снежен ад в половин България

Животът

08-03-2015, 11:37

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зимата се връща

Снежен ад в Кърджали

Във Варна зимата се размина

Половин България е хваната във снежен капан. Опасна остава метеорологичната обстановка в Централна България в снежния неделен ден, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Оранжев код е в сила за областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали, където се очакват нови 20-30 сантиметра снежна покривка.

Предупредителен жълт код е в сила за други 10 области в Североизточна и Централна България – Видин, Враца, Монтана, София област, Благоевград, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Хасково. Там се очакват валежи 20-30 л/кв. м.

В същото време времето във Варна изпече. Частично мокри са пътищата от републиканската пътна мрежа във Варненска област, съобщиха от Областно пътно управление.  Видимостта е добра. Времето е облачно със слаб, в отделни райони до силен вятър. Температури от +2 до +6ºС. Преди обед ще бъде облачно, почти без валежи. Около и след обед ще има разкъсвания и намаления на облачността, по-чувствителни над Североизточна България и по Северното Черноморие. Ще продължи да духа умерен, по Черноморието до силен североизточен вятър. Преобладаващи максимални температури – между 3 и 8 градуса, за Варна 7-8. Вълнение 3-4 бала, в открито море преди обед 4-5. Температура на морската вода около 6 градуса. 

В бедстващите райони на страната десетки хиляди са без ток, а много пътища са непроходими. От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че е задължително шофьорите да са с вериги. "Гражданите не могат да очакват пътищата да се изчистят, а токът да се възстанови с магическа пръчка, при условие, че снеговалежите не спират повече от 48 часа". Това заяви в предаването "Тази неделя" министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. "Срещу природата много трудно се върви", добави тя. Междувременно срещу преспите излез и армията. Военна техника се включи в почистването на пътищата.