Иван Портних: Стадион "Варна" трябва да има

На следващото си заседание Общинският съвет да обсъди всички варианти и да вземе решение, настоява кметът

Стадион "Варна" трябва да има", заяви пред varnautre.bg кметът Иван Портних. Провокиран от нестихващата активност в социалните мрежи по "сагата със стадион Варна", той припомни, че кметът на града не е страна по казуса и негов представител не участва в дружеството "Спортен комплекс Варна", в което като апортна вноска на общината са включени стадионът, земята под него и прилежащите терени. По закон единствено Общинският свъет има право да се разпорежда с общинската собственост и поради този факт именно местният парламент е принципал от страна на Общината в това дружество.

"През годините ОбС винаги е имал свой представител в общото събрание на акционерите. Този представител е бил сменян 5 пъти – Апостол Димитров, Борислав Гуцанов, Веселин Марешки, Красимир Узунов. Преди всяко общо събрание на акционерите Общинският съвет решава на сесия - публично и след това протколирано, каква позиция да остоява неговият представител. Отделно Общинският съвет има и свой представител в съвета на директорите на "Според комплекс Варна" АД. Този представител е бил сменен 4 пъти за последните 10 г. и всичко това е ставало отново на публичните пленарни заседания на Общинския съвет. Така че не може да става и дума за нещо скрито-покрито. Освен това всички сте виждали и репортажите от първата копка на стадиона - кадри и сега се разпространяват чрез клип във Фейсбук. Следователно знаете кои са главните действащи лица там. Нека въпросите бъдат и към тях – с каква логика и намерения е било конституирано дружество, защо е бил направен апортът, какви са били очакванията и защо не са били реализирали. Минали са десет години, ясни са хората, които носят отговорност", каза кметът.

"Наследихме две емблематични дупки във Варна – стадиона и Дупката в центъра, която е резултат от подобна схема, реализирана пак през същия период от управлението на града. В този случай, за съжаление, община Варна вече няма акции. По отношение на стадиона обаче поне апортираната земя е налична и общината има блокираща квота в дружеството, така че другият акционер сам не може нито да продаде, нито да отдаде под наем нито един квадратен метър", каза кметът.

"Да, и аз искам нов стадион за Варна и приемам като провокативни и неуместни ултиматумите, поставяни към мен от хора, които не са потърсили официално позицията ми. Темата за стадиона, защото тя вълнува много варненци и мен в това число. Вълнува ме и като кмет, чието отношение към спорта е ясно – положих огромни усилия, за да бъдат осигурени 10 млн. за спасяването на Спортна зала, успяхме да намерим и близо 2 млн. за възраждането на Юнашкия салон – все емблематични за спортната история на Варна сгради, занемарени във времето. Но 50 млн. лева за нов стадион са вече сума от друг порядък. Затова смятам, че е редно общинският съвет, който е страна по договора, заедно с представители на инвеститора, съвместно - на сесия, пред всички, да изложат вижданията си за бъдещето на стадиона, за възможните стъпките, за да се вземе мотивирано решение какво да се прави. Това е честното решение спрямо варненци", заяви Портних.