Регистрираме фирма за 3 дни

Парите

07-03-2015, 08:57

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Дават 114 млн. евро за подкрепа при стартиране на бизнес

Нова фирма ще може да бъде регистрирана в рамките на 3 дни, а всички необходими лицензи и разрешителни за дейността ще се получават за един месец. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, поставен от депутатите Александър Ненков и Христо Гаджев от ГЕРБ, за мерките на правителството в подкрепа на малкия и средния бизнес. Лукарски обясни, че предстои реформа, която да намали бюрокрацията.

Освен това по новата ОП "Конкурентоспособност" ще бъдат създадени фондове за насърчаване на предприемачеството, каза министърът. Той уточни, че чрез тях за финансиране на идеи за стартиране на собствен бизнес ще бъдат разпределени 114 млн. евро за новия програмен период (до 2020 г.). Чрез фондовете ще бъде подобрен достъпът до финансиране на малките и средните предприятия, ще бъдат финансирани стартиращи предприятия, идеи от жени предприемачи, млади предприемачи, както и на хора над 50 години, които искат да започнат свой бизнес, уточни Лукарски.

Въвеждането на дуалното образование също е част от усилията на правителството в подкрепа на малкия бизнес, защото чрез него учениците получават практически умения, но и насоки за развитие на собствени бизнес начинания, стана ясно още от думите на Лукарски. Към момента в Министерството на икономиката се изпълняват общо четири проекта за насърчаване на предприемачеството, уточни той. По тях са създадени 20 тренировъчни компании, през които са преминали общо 1900 ученици.

Искаме пари по плана "Юнкер" за летището в Стара Загора
Министерството на икономиката е предложило три нови проекта да бъдат включени в списъка, с който България кандидатства за финансиране със средства от плана "Юнкер". Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Божинов. С пари от новия инвестиционен инструмент искаме да се финансира летището в Стара Загора и превръщането му в международен авиационен и карго център и връзка между Европа и Азия, обяви Лукарски.

Вторият проект, който ведомството предлага за финансиране по линия на инвестиционния механизъм на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, е "Тракия икономическа зона" като един от големите центрове на индустрията у нас, каза още министърът. Третият проект, предложен от икономическото министерство, е с наименование "Зелена алтернатива" и ще се реализира край Пазарджик, като идеята е да се произвежда продукция с високо качество.

И трите проекта ще се реализират на принципа на публично-частното партньорство, коментира Божидар Лукарски. Той припомни, че кабинетът вече одобри списък с проекти за финансиране по плана "Юнкер", но по думите му правителството е трябвало да реагира за един ден. Затова впоследствие Министерството на икономиката е провело селекция на проекти, които да отговарят на характера и целите на плана, както и на нуждите на бизнеса в България.

"София Тех Парк" готов до ноември

Проектът "София Тех Парк" ще бъде приключен в срок и строителството върви по график, стана ясно от отговор на министъра на икономиката Божидар Лукарски в рамките на парламентарния контрол. Министър Лукарски припомни, че в момента тече строителството на лабораторния комплекс, иновационния форум, бизнес инкубатор, интерактивен музей, паркинг, площадкова инфраструктура и пешеходен мост над Цариградско шосе.

Според него най-късната дата за предаване на готовите обекти е 14 ноември, докогато трябва да бъде завършен паркингът на парка. Същевременно текат и процедурите за доставка на оборудване и софтуер за лабораториите - общо 33 поръчки на обща стойност около 30 млн. лв.

ИПИ: Общините да взимат 20% от подоходния данък

Автоматично да се пренасочват 20% от приходите от подоходния данък към общинските бюджети на принципа "парите следват личната карта", препоръчват от Института за пазарна икономика. Това е записано в доклад на ИПИ "Регионални профили: Препоръки за развитие 2015". Така хората, които имат постоянен адрес в една община, но живеят и работят в друга, ще могат да определят къде да се насочват част от данъците им - като променят или оставят непроменена адресната си регистрация. Целта е да се намали разликата между отделните региони на страната. В доклада на ИПИ се посочва, че разликите в социално-икономическото състояние между Северна и Южна България се задълбочават.