НОИ ограби трудовия стаж на столичанка

Животът

06-03-2015, 11:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Още по Темата:

НОИ спира да издава осигурителни книжки за пенсия

Националният осигурителен институт не спазва решението на съда да коригира документите на потърпевшата

За поредната фалшификация в Националния осигурителен институт, разказа пред Varnautre.bg столичанката Албена Цветкова. Жената години наред води война с безхаберието и шашмите в НОИ. Преди 4 години, при подаване на документи за отпускането на инвалидна пенсия Албена разбира, че две години от трудовия й стаж са изчезнали. 

Сагата започва през 2011 г., когато става ясно, че неволно или умишлено 10 години по-рано някой е допуснал грешка в регистрите на НОИ. Албена се води в майчинство през двете години, в които вече се е върнала на работа. Жената пуска жалби, в които оспорва размера на инвалидната пенсия, давана й заради вродена бъбречна аномалия и костно-ставно заболяване.

След като алармира НОИ, че има грешка в изчисленията, Цветкова иска обяснение. От НОИ правят допитване до работодателя на Албена - ДКЦ 3 в София, за разплащателните й ведомости. Оказва се, че работодателят й е пратил към НОИ коректни документи.

Въпреки това поправка в регистъра не е направена и жалбата на Албена е отхвърлена като неоснователна.

От становището на главния директор на столично управление "Социално осигуряване" става ясно, че ако Албена не е съгласна, може да обжалва. Така жената е принудена да потърси правата си по съдебен ред и се обръща към Административен съд София.

Решението, издадено от НОИ до съда гласи, че в периода от 1 януари 1997 г. до 30 юни 1999 г. жената е в майчинство за отглеждане на малко дете."Няма как да се случат нещата, тъй като аз излизам в майчинство на 3 юни 1996 г., прекъснах го и се върнах на работа през април 1998 г. Искам да попитам НОИ нови актове за раждане ли ще издават от 1997 г.? С тази поправка на официален документ, която напълно съвпада с решението на главния директор на НОИ Теодор Василев излиза, че в период, в който аз работя се водя в майчинство и то години наред без да подозирам. Това си е документна измама, т.е. сериозно престъпление", обяснява пред Varnautre.bg Албена Цветкова.

На 29 юли 2014 г. Административният съд в София постановява директорът на НОИ да преразгледа случая и да коригира неверните документи на Албена. Въпреки разпореждането на Темида няма реакция от НОИ и грешката не е поправена. Години наред не е открит и виновника за бъркотията. В същото време НОИ държи трудовата й книжка повече от 3 години напълно неоснователно.

Албена продължава битката с октопода на бюрокрацията, пуска жалби до директорката на пенсионния отдел Веселка Янакиева за документно престъпление. През октомври 2014 г. отново моли да и бъде преизчислена трудовата пенсия, тъй като майчинството се води като обезщетение, не като трудов стаж. От там пак няма реакция.

Жената продължава да се жалва до всички висши инстанции, пише до НАП, до Народното събрание, обръща се в писмо до премиер и президент, но така и не успява да разобличи виновниците.

На 15 април 2014 г. е започнала ново съдебно дело срещу НОИ за нанесени морални щети.

Нищо обаче не е в състояние да хвърли камък в блатната вода на чиновниците от НОИ, които оказва се, не зачитат нито решенията на съда, нито човешките права на българските граждани.

В началото на февруари читател на Varnautre.bg алармира за документни измами и в НОИ - Варна, където служителки използвали стари заличени печати и дъното на стъклена солница, която играе ролята на кръглия печат, за да фалшифицират официални документи за уреждане на стаж