Спартак във "В" група от следващия сезон

Решението е официално, стана ясно на заседание на Спортно-техническата комисия

Както се очакваше, БФС изпрати Спартак 1918 в Североизточна „В“ група за сезон 2015/2016. Това стана факт в късния следобед вчера, след като Спортно-техническата комисия присъди втора служебна загуба на варненци за сезона с 0:3 – отново срещу Банско, и ги извади от „Б“ група. Решението е взето по член 24, алинея 1, точка „Б“ от наредбата на футболната централа за професионалния футбол. Според този член даден тим се изважда от съответното първенство (“А“ или „Б“ група), ако не се е явил два пъти на мач по неуважителни причини. Точно това се случи със Спартак 1918 в първия есенен и първия пролетен кръг на сезон 2014/2015 в срещите му с Банско.

Любопитно е обаче, че при първо неявяване на отбор по неуважителни причини от актива му се отнемат 3 точки. Тази санкция не бе приложена спрямо варненци, когато не пътуваха за Банско миналия август. От БФС уточниха, че тогава са направили компромис, за да дадат равен старт на всички тимове в новото първенство.

През есента Спартак 1918 ще участва за втори път в третия ешелон. Първият беше през 2010/2011, но дотам се стигна, след като автентичният ПФК Спартак АД бе обявен в несъстоятелност. По правилник спартаклии трябваше да бъдат извадени през група – в „А“ окръжна, но след обединение с „Владислав“ започнаха направо в Североизточна „В“ група. Въпросното обединение обаче е станало по крайно любопитен начин и в близките дни се очаква бивши спартаклии да разкрият с факти как се е стигнало до него.