Мобилно приложение лови нагло паркирали и ги изпраща на КАТ - varna.utre.bg
Alternative Media Group

Избрани новини

Мобилно приложение лови нагло паркирали и ги изпраща на КАТ

05 март 2015, 17:09 | Varnautre.bg
  • Снимка:
    Колаж: Varnautre.bg

Вече са направени 3812 снимки на нарушители. Получени са и 2117 извинения от разкаяли се шофьори

Мобилно приложение вече ще лови нагло паркиралите шофьори и всички нарушители на пътя, като сигналите за тях ще отиват директно в КАТ, научи Varnautre.bg. Иновацията е дело на група за контрол "Гражданите", които освен приложението са създали и едноименна страница във Фейсбук. Апликацията дава възможност шофьорите в нарушение да бъдат заснети, а фотосът директно да бъде изпращан на контролните органи. Има и опция, след като снимката е била публикувана да бъде премахната, но само при положение, че съгрешилият водач се извини. Всеки направил снимка има възможност да добави и своето послание.

"Изобретението има положителен подход и цели трайна промяна на пътя", разказа за Varnautre.bg един от съоснователите на инициативата за борба с лошите шофьори и подобряване културата на пътя. "Населението на България разполага с над 2 млн. камери на смартфоните си. "Гражданите" позволява да упражниш контрол на пътя, като снимаш и покажеш всеки в нарушение, независимо дали е паркирал на велоалея, изпреварва неправилно или не зачита останалите на пътя", коментират създателите. "Едва 10% от инцидентите на пътя са в резултат на техническа неизправност. В останалите 90% става дума за неправилно поведение. Можем да намалим тези цифри и да повишим вниманието на хората. Всички искаме промяна, но тя може да започне от самите нас. Телефонът е в ръцете ти. Снимай!", призовават те.

Социалното мобилно приложение е достъпно за смартфони, работещи с операционни системи Android и iOS. То може да бъде свалено безплатно от Apple Store и Google Play. "Постянно се срещаме с институции и организации, свързани с пътната обстановка и търсим широка подкрепа, за да постигнем резултати", споделят още от "Гражданите". Само за две седмици те са успели да съберат над 4000 потребители. Вече са направени и 3812 снимки на нарушители. Получени са и 2117 извинения от разкаяли се шофьори. 9 дни след официалния старт на приложението Аpple app store България го е класирало на първо място.

Приложението разполага с бутон за споделяне в социалните мрежи. Ето и инструкции как да се използва то и чрез него да се подават сигнали.

1. Свалете и инсталирайте мобилното приложение GRAJDANITE от Apple Store или Google Play на вашия мобилен телефон.
2. Влезте в апликацията, натиснете върху иконата, изобразяваща камера, и снимайте нарушителя на пътя, така че регистрационният номер на МПС-то да се вижда.
3. Натиснете бутона Дай му "гражданство" и изберете дали да изпратите снимката до КАТ, както и дали искате да бъдете известени, ако водачът на автомобила изпрати извинение.
4. Снимката, която качите, ще бъде видима в галерията до момента на получаване на извинение от водaча нарушител. Когато такова бъде получено, вие ще бъдете известени.

Всеки, който иска да подкрепи инициативата може да се присъедини към фейсбук групата "Гражданите". Повече информация може да се намери и на сайта на инициативата. Самото приложение изтеглете от ТУК »»Топ новини

Коментари (10)

Потребител
akiro
Бярно е че местата за паркиране са недостатъчни,но не може най нагло да се спира на единственото инвалидно место,само и само защото е пред вратата на козметичния салон където ползва услуги почти всяка седмица.Явно има излишни пари и за глоби.
22 април, 09:35 ч.
Потребител
ros 110 kv
а за неправилно пресичащи пешехотци които създават предпоставка за птп няма ли приложение да ги снимаме качваме изпращаме в кат да получават и те актове като ще е гарга да е рошава
07 март, 22:50 ч.
Потребител
Марио Ангелов
Ако нямаш смартфон и гугъл-мугъл не играеш!
02 юли, 09:09 ч.
Потребител
ЛЕП
Сори, но софтуера на програмата е недомислен. Току що се опитах да кача снимка на един симпатяга паркирал на тротоара в центъра на София на 50 м от пам.В.Левски Не приема временния номер 004В449
28 март, 14:42 ч.
Потребител
Ей Г
Я някой да започне да снима "гражданите", докато пресичат улиците и да ги праща за санкциониране . Сигурен съм, че за месец ще се на минус 500 лв. Ей недъгави граждани от околията, да ви се вдигне данъка със 100%, задето всичките ми се изсипахте тук с колите които са ви подарили татенцата, по случай навършване на пълнолетие.
11 март, 17:03 ч.
Потребител
диабло
Какво ще правите господа общинари с автомобилите:
1.Които не са в движение и стоят с години по паркинги,тротоари и улици.
2.Съвместно с КАТ,но за изоставени но регистрирани автомобили по същите места.
3.Направете една среща с КАТ и от наше име им обяснете,че е престъпно да се движат по пътищата,автомобили,които и с око се вижда,че се разпадат.
07 март, 09:41 ч.
Потребител
също водач на мпс
Тези малоумници, които ще снимат няма значение дали имат или нямат коли драги ми водачо на мпс. Живея в центъра на Варна и винаги си намирам места за паркиране, абсолютно винаги. Това, че автомобила не е на една ръка разстояние е вече друг въпрос. Също така се гордея, че за около 20 години стаж зад волана нито един път не съммспирал на неразрешени места. Елементарно е,където е разрешено се спира, където не е - не е :-)
06 март, 11:36 ч.
Потребител
водач на МПС
Тези малоумници дето снимат коли нямат ли?Всички знаем какъв е проблема ввъ Варна-липсата на достатъчно паркинги.
06 март, 10:58 ч.
Потребител
G
Малоумник си ти ......
06 март, 23:59 ч.
Потребител
Кисела
Драги ми водачо, ако имаше пушка и липсваше място за стрелба, ще стреляш ли където ти падне ?!
27 март, 10:10 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Мисия Варна