Мобилно приложение лови нагло паркирали и ги изпраща на КАТ

Вече са направени 3812 снимки на нарушители. Получени са и 2117 извинения от разкаяли се шофьори

Мобилно приложение вече ще лови нагло паркиралите шофьори и всички нарушители на пътя, като сигналите за тях ще отиват директно в КАТ, научи Varnautre.bg. Иновацията е дело на група за контрол "Гражданите", които освен приложението са създали и едноименна страница във Фейсбук. Апликацията дава възможност шофьорите в нарушение да бъдат заснети, а фотосът директно да бъде изпращан на контролните органи. Има и опция, след като снимката е била публикувана да бъде премахната, но само при положение, че съгрешилият водач се извини. Всеки направил снимка има възможност да добави и своето послание.

"Изобретението има положителен подход и цели трайна промяна на пътя", разказа за Varnautre.bg един от съоснователите на инициативата за борба с лошите шофьори и подобряване културата на пътя. "Населението на България разполага с над 2 млн. камери на смартфоните си. "Гражданите" позволява да упражниш контрол на пътя, като снимаш и покажеш всеки в нарушение, независимо дали е паркирал на велоалея, изпреварва неправилно или не зачита останалите на пътя", коментират създателите. "Едва 10% от инцидентите на пътя са в резултат на техническа неизправност. В останалите 90% става дума за неправилно поведение. Можем да намалим тези цифри и да повишим вниманието на хората. Всички искаме промяна, но тя може да започне от самите нас. Телефонът е в ръцете ти. Снимай!", призовават те.

Социалното мобилно приложение е достъпно за смартфони, работещи с операционни системи Android и iOS. То може да бъде свалено безплатно от Apple Store и Google Play. "Постянно се срещаме с институции и организации, свързани с пътната обстановка и търсим широка подкрепа, за да постигнем резултати", споделят още от "Гражданите". Само за две седмици те са успели да съберат над 4000 потребители. Вече са направени и 3812 снимки на нарушители. Получени са и 2117 извинения от разкаяли се шофьори. 9 дни след официалния старт на приложението Аpple app store България го е класирало на първо място.

Приложението разполага с бутон за споделяне в социалните мрежи. Ето и инструкции как да се използва то и чрез него да се подават сигнали.

1. Свалете и инсталирайте мобилното приложение GRAJDANITE от Apple Store или Google Play на вашия мобилен телефон.
2. Влезте в апликацията, натиснете върху иконата, изобразяваща камера, и снимайте нарушителя на пътя, така че регистрационният номер на МПС-то да се вижда.
3. Натиснете бутона Дай му "гражданство" и изберете дали да изпратите снимката до КАТ, както и дали искате да бъдете известени, ако водачът на автомобила изпрати извинение.
4. Снимката, която качите, ще бъде видима в галерията до момента на получаване на извинение от водaча нарушител. Когато такова бъде получено, вие ще бъдете известени.

Всеки, който иска да подкрепи инициативата може да се присъедини към фейсбук групата "Гражданите". Повече информация може да се намери и на сайта на инициативата. Самото приложение изтеглете от ТУК »»