Българка държи рекорда за най-високо IQ

Животът

04-03-2015, 07:48

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Даниела, най-умната жена в света, търси работа в чужбина

Даниела Симидчиева е най-умната жена в света, тя притежава по-висок коефициент на интелигентност от Айнщайн и Бил Гейтс. Това е доказано, след като българката полага теста на МЕНСА и изкарва рекордния резултат 192 точки от 200 възможни. Тестът прави през 2003 г. и вече 12 години никой в света не е подобрил нейния резултат. Но коя е всъщност Даниела Симидчиева? Тя е родена в Благоевград, има три деца. Има пет дипломи, от които две магистърски по икономика и социология. Скоро ще закръгли 55 години.

В Благоевград познават Дани като синдикалист - сърцат и справедлив. Преживява тежък развод и затова хуква преди 13 години към София с децата. Депресирана, без самочувствие, тя се явява на теста на МЕНСА, за да си докаже, че струва нещо. "Тогава този резултат ми подейства като аспирин за душата, даде ми въздух, кураж и повлия добре и на децата ми", разказва Даниела. Всъщност тя се прочу и с още нещо в България - че най-умната жена е безработна.

Симидчиева изкарва мизерни години в София, работи, а заплатата покрива само наема. Случвало се е да започне работа, а после да я уволнят с мотива, че е... много умна. Опитва се да изброи всички професии, през които е преминала - учител, журналист, синдикалист, анализатор, социолог, стоковед, брокер, застраховател, директор и какво ли още не. Признава, че сегашната й работа като директор на Центъра за професионално обучение към Българската стопанска камара й дава всичко накуп - общуване с хора, отстояване на групови интереси, експертна работа (по реформата в образованието), организационна работа (по организиране на обучения). Иначе като дете мечтаела да има три деца, а не конкретна професия. Тя говори доста бързо, думите й едва смогват да наваксат на бързото й мислене. За теста на МЕНСА казва скромно, че резултатът се дължи на генетична наследственост, а нейният принос е не повече от 4-5%.

Тя не е богата, живее като всеки средностатистически българин и обича да казва, че не се интересува от материалния свят. Но заявява, че търси експертна и добре платена работа в чужбина, да изкара 5-6 години, за да си подсигури пенсията. "Ужасно е на стари години да тежиш на децата си. А аз мечтая да мога да купя една голяма къща и под един покрив, но в различни жилища, да живея с всички свои деца и внуци", признава най-умната българка.