Закон спира мейлите до бившата

Животът

04-03-2015, 07:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие

Забраните, които могат да се наложат на насилника, са три вида, извън мерките, предвидени в българското законодателство

Мейлите до бившата могат да бъдат забранени от съда, ако експоловинката е станала жертва на домашно насилие. Това е записано в проектозакона за европейска заповед за защита, който Министерството на правосъдието е внесло в Министерски съвет и е публикувало за обществено обсъждане. Нормативният акт е изготвен с цел уеднаквяване на родното законодателство с европейското по линия на защитата на жертвите на насилие.

Забраните, които могат да се наложат на насилника, са три вида, извън мерките, предвидени в българското законодателство. Първата е забрана за всякакъв контакт с жертвата. Чрез нея се спира възможността насилникът да се чува по телефон, чрез факс, писма, мейли или дори социалните мрежи с пострадалия. Така, ако например бивш мъж, който е биел жена си, или изнасилвач реши да тормози своята жертва, той може да се озове зад решетките, ако не изпълнява забраната.

Втората мярка е добре познатата ограничителна заповед, която забранява на жертвата и насилника да се намират на разстояние по-малко от определеното от съда. Досега подобна ограничителна заповед у нас не съществуваше, а е по-скоро позната от филмите. Според БГ законодателството насилниците се водеха в полицейското управление, където пред полицай им се издаваше предупредителен протокол, с който служителите на МВР ги "съветваха" повече да не закачат жертвите си.

Ако бъде приет новият закон, пострадалите ще знаят, че техните нападатели не могат да се доближават примерно на по-малко от 50 метра от тях и в случай на нарушение ще могат да търсят съдействие от полицията. Последната разписана в закона мярка е най-тежка – тя предвижда забрана за посещаване на точно определени селища, места или райони, в които защитеното лице пребивава или посещава. По този начин, ако жертвата на насилие живее във Варна например, нейният нападател няма да има право да стъпва по никакъв повод в морската столица.

Всички тези мерки обаче не са постоянни, а имат конкретен срок, който се определя от издаващия съд. Според законопроекта магистратите, които гледат делото за извършеното престъпление, например изнасилване, да определят и мерките за закрила на жертвата. Когато издават европейската заповед на защита, магистратите приемат и срок на нейното изпълнение, който обаче може да бъде удължен при нужда.

Действа на територията на ЕС

Европейската заповед за защита действа на територията на целия ЕС и цели да предпази жертва на насилие, която има намерение да живее в друга страна членка или да пътува на територията на съюза. Според евродирективите всяка държава трябва да създаде пакет от мерки, които да пазят живота, физическата, психическата или сексуалната неприкосновеност на пострадалите от престъпления. "Цели се предотвратяване на всякаква форма на тормоз, посегателство върху достойнството и личната свобода, отвличания, преследване и други форми на пряка принуда", пише в мотивите към законопроекта.

Признаваме и мерки, наложени в чужбина

Заповед за защита, издадени от друг европейски съд, се предвижда да бъдат признавани у нас. Според проектозакона документите за наложените в чужбина мерки могат да бъдат изпратени у нас по електронна поща, факс или по друг начин, позволяващ писмено удостоверяване на автентичността на получаването и на нейното съдържание. Окръжният съд по местоживеене на пострадалия е длъжен да образува производство по признаване и се произнася в 3-дневен срок.

$95 за документи за развод от САЩ

$95 могат да струват документите за развод, които двама съпрузи трябва да си разменят между България и САЩ. Това става ясно от справка за "Монитор" на правосъдното министерство. От документите на ведомството става ясно, че за периода 2013-2014 г. в правосъдното министерство са получени около 470 молби за правна помощ по граждански дела за изпълнение в чужбина. Повечето искания са за призоваване и връчване на съдебни и извънсъдебни документи на физически лица или юридически лица с адрес в чужбина. Най-често делата, по които са изпратени съдебни поръчки, са по искове за развод родителски права и издръжка, установяване на бащинство, делба, както и за фалшифициране на търговски марки.

От страна Министерството на правосъдието са изпратени около 4220 бр. писма във връзка с изпълнението на съдебни поръчки по граждански дела, образувани през периода 2013-2014 г., и по преписки, заведени в предишни години. Срокът на изпълнението на съдебните поръчки е различен за всяка страна и варира от 2-3 месеца до 12-18 месеца. "Следва да се има предвид, че изпълнението на съдебните поръчки е изцяло от компетентността на замолената страна и зависи от нейната преценка, уточняват от правосъдното министерство.

Според международното законодателство някои страни изискват заплащане на такси, свързани с изпълнението на молби за правна помощ. Например документи от Канада могат да струват около 50 канадски долара, а в Австралия – в зависимост от щата – около 60 австралийски долара. Министерство на правосъдието не събира такси за изпълнение на съдебни поръчки в чужбина, като съответните разноски се поемат по разпореждане на компетентния български съд, пред който се води съответното производство.