Студенти измайсториха маратонки от боклуци (видео)

Новините

03-03-2015, 11:32

Снимка:

obekti.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

На пръв поглед да приличат на обикновени обувки, оцветени с боя

На пазара можете да откриете много оригинални и скъпи маратонки. Но нито един чифт не може да се сравнява с творението на трима лондончани, пише A Plus.
Арт студентите Чарлз Дъфи, Уилям Губинс и Били Търви създадоха свои собствени уникални маратонки. Макар и на пръв поглед да приличат на обикновени обувки, оцветени с боя, те всъщност са изработени изцяло от боклук.
Проектът "Всичко, което купувате, е боклук", има за цел да обърне вниманието ни към консуматорството, масовото производство и все по-големите количества пластмасови отпадъци. И маратонките изглеждат лесен начин да се предаде едно подобно послание, пише obekti.bg

"Веднъж щом някой елемент на съвременната обувка престане да функционира както трябва, чифтът често се хвърля на боклука. Днес масово произвежданите обувки се подменят с лекота. След като приключите с тях, те си остават боклук, който ще се задържи на планетата вероятно и след като тялото ви се е разложило", пише Търви в късометражния филм, създаден във връзка с проекта.

Триото решава да направи чифт обувки от боклуците, които са били изхвърлени по плажовете и бреговете на реките в Англия. Тяхната задача се оказала по-лесна, от колкото предполагали. Тези места били пълни с изхвърлени бутилки, играчки и други пластмасови изделия.
Вижте видеото, за да разберете как триото е направило маратонките.