Варна първа вкарва културните паметници в кадастъра

Мисия Варна

01-03-2015, 10:43

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови 150 сгради стават защитени във Варна

Предстоят обществени обсъждания на новия списък

Варна ще е първата община в България, която ще отрази в кадастъра всички паметници на културата на територията на си, научи vаrnautre.bg. Това става възможно след като бе актуализиран списъкът с паметниците на културата - за първи път от 1982 г. Според предложението на авторите на списъка - "Студио Рачеви" ООД, в него сега има 570 обекта, 150 от които за първи път ще получат защитен статут.

Предложението на "Студио Рачеви" вече получи одобрението на Експерния съвет за устройство на територията, който прие научната методология на изследването. Предстоят серия от обсъждания - с членовете на Сьюза на архитектите в България и Камарата на архитектите в България. След това в зала "Пленарна" предложението ще бъде разгледано заедно с гражданските организации, създадени за защита на историческите паметници в града. Обсъжданията ще са достъпни с мнения и предложения за всички варненци. Следва одобрението от Министерството на културата, което също минава през сложна процедура: първо ресорният зам.-министър Бони Петруванова ще назначи експертизи за оценка на списъка. Следват становища на Националния институт за недвижимо културно наследство, на САБ и КАБ, на Националния археологически институт при БАН. Окончателната оценка е на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата, в който влизат и представители на МРРБ, Министерството на околната среда и водите, на НАИМ, специалисти по подводна археология. Едва след това списъкът ще бъде приет.

Информацията за всички архитектурно-строителни паметници в него ще бъде публикувана на сайта на общината за публичен достъп. Археологическите обекти, които са над 50, няма да се оповестяват публично, за да не станат жертва на иманяри. Електронният вариант на списъка обаче е синхронизиран с цифровата Археологическа карта на България.
В публичната част на списъка всеки ще може да потърси интересуващата го сграда по адрес, година на построяване, първи собственик или проектант.

След като списъкът бъде одобрен от Министъра на културата, той ще бъде отразен и в кадастъра. Това изискване беше заложено с промяна в закона през 2009 г., който даде срок на общините до 2011 г. да го направят. Варна обаче ще е първата община в България, която ще изпълни това условие. Така всеки нов собственик заедно с данните от кадастъра за имота, който купува, ще получава и подробно описание на забранителния режим за него. За целта ще бъде изготвен и План за управление и охрана на територията на архитектурния резерват, какъвто в момента има само Старият Несебър. На базата на плана всеки от паметниците в списъка ще получи собствено предписание за защита.

Както varnautre.bg вече писа, в предожението за нов списък с културни паметници са включени 150 нови обекта. Някои от тях са "по-млади" от 50 г., но са включени заради уникалната си архитектура и обществено значение - като сградата на Морско училище, Двореца на културата и спорта, Фестивалния и конгресен център. 8 са включените стари варненски чешми. Освен това авторите на предложението са включили къщите, построени в стила на така наречения модерен сецесион, които неизвестно защо досега не са били предмет на защита. И те като "връстниците" си в стил френски сецесион са строени между 1925 и 1930 г., но са в по-тъмни цветове и без много орнаменти, подобно на сградите в Северна Европа от този период. В тази графа са сгради, проектирани от Стефан Венедикт Попов, Иван Франгя, Дабко Дабков - в по-късния му период.