Марин Митев: Можем да почнем стадиона през юли (видео)

"Химимпорт" няма задължения да строи стадион "Варна", ще го прави на добра воля

"Химимпорт" няма ангажимент да строи стадион "Варна". Въпреки това дружеството ще го направи и грубият строеж  може да започне през юли. Това съобщи изпълнителният директор на "Химимпорт" Марин Митев на среща с граждани, които организираха протест "Искам нов стадион за Варна".

Не повече от 20 души се бяха събрали на протеста пред общината, когато неочаквано се появи Марин Митев, който покани недоволните в зала "Пленарна" на общината, за да отговори на въпросите им.

Строежът може да започне през юли, но Митев направи уговорката, че не иска пак да се ангажира със срокове. Преди 7 години, когато бе направена първата копка за строителството, беше даден срок стадионът да е готов до 2011 година. Кризата обаче спряла реализацията на проекта и съответно срокът не бе изпълнен. 

Съоръжението е проектирано наново, като капацитетът е намален от 32 000 на 22 000 места. Разходите за изграждането са свити от 200 млн. на 75 млн. лв. За довършването на новото съоръжение ще са нужни общо 50 млн. лв., с които "Химимпорт" в момента не разполага.

В същото време дружеството, което е акционер в "Спортен комплекс Варна" заедно с общината, ще построи стадиона на добра воля. Оказва се, че по договор "Химимпорт" няма задължения за строителството на ново съоръжение. 

В края на 2004 г. Общинският съвет на Варна прави предложение на "Химимпорт" да влезе в "Спортен комплекс Варна АД"."Целта на проекта е общината да влезе с апортна вноска - терени, "Химимпорт" да обезпечи финансирането на ПФК "Черно море", да бъде създаден бизнес на територията на апортната вноска, да бъде ремонтиран градският стадион "Юрий Гагарин" и на по-късен етап бизнесът върху терените да издържа градския стадион и отбора", разказа Марин Митев. На 25 юли 2005 г. е подписано решението и е приет уставът на акционерно дружество "Спортен комплекс Варна". Общината влиза с 35%, "Химимпорт" - с  65% или 22 млн. лв. 

Никъде в документите не пише, че дружеството трябва да строи нов стадион. Ангажиментът е да се издържа футболен клуб "Черно море" с 4,5 млн. лв. на година и да се ремонтира съществуващия стадион. Съоръжението обаче е в окаяно състояние и не отговаря на никакви европейски изисквания.  Поради лошото му състояние към онзи момент на него не са се играли мачове от 1993 г. Затова "Химимпорт" преценява, че е по-добре да се изгради нов стадион - като този в Кьолн.

"Не ставаше да боядисаме стадиона с две кофи боя", пошегува се Митев. С идването на кризата обаче дружеството вече не разполага с възможност да осигури необходимите пари за строителството, чрез управление на допълнителните към терена на стадиона 60 дка. В същото време в изкопа за паркингите и укрепването на съществуващата чаша на стадиона вече са налети 17 млн. лв. 

Все пак надежда за стадиона има. Марин Митев нарисува три сценария за него, след като подробно обясни какво е правено през годините за осигуряването на нужните средства (опит за продажба на акции и оценка с цел получаване на банков заем, който обаче се оказал едва 15 млн. лв. срещу собствеността от близо 160 дка).

Първият и най-удачен вариант е терените - апортна вноска на общината (която не е пипната) да се продадат на поне 1000 евро квадрата. Към този момент обаче оценката им много по-ниска - около 200 евро. Те ще се повишат, когато там започне строителство. 

Вторият вариант е "Химимпорт" да реставрира срещу 20 млн. лв. стария стадион, тогава обаче съоръжението няма отговаря на изискванията на УЕФА и ще има статут на тренировъчно игрище, тъй като вратите му са разположени на север-юг, а не на изток-запад. Третият вариант включва също реставрация и постигане на старото състояние на стадиона, но и прекратяване на издръжката на футболен клуб "Черно море" и излизане на "Химимпорт" от "Спортен комплекс Варна". Това обаче е най-лошият сценарий и Марин Митев по-скоро го посочи като пример.

Реалистичната прогноза за първия вариант е започване на грубия строеж, след навършване на 10 години от създаването на "Спортен комплекс Варна", което е на 25 юли тази година. В края на срещата Митев показа и новия проект за стадиона.

Вижте пълен видеозапис от срещата на Марин Митев с варненци.