Ленински съботник за Знаме на мира

Мисия Варна

27-02-2015, 15:06

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Ленински съботник" в Спартак 1918

Почистването на дъгата и паметника е на 28 февруари от 10 до 16 часа

Ленински съботник на емблематично за варненци място организират група граждани в последния ден на февруари. Ентусиастите ще чистят статуята и дъгата на площада между ул. "Шейново" и "Драгоман", по известен като Знаме на мира.

Някога дъгата е била красива и чиста, но днес състоянието й е занемарено. Затова и доброволците са решили да върнат някогашния й вид. Всеки, който иска да се включи в Ленинския съботник е добре дошъл в събота от 10 часа. Почистването ще продължи до 14 часа.

За акцията са необходими спирт, терпентин, гъби и парцали, за да се почистят графитите. Препоръчително е доброволците да си носят и ръкавици, торби за смет, четки и препарат за почистване. "Трябват още кофи и каквото допълнително се сетите, че е необходимо, за да възстановим в един по-приятен вид пространството", уточняват организаторите. 

*Ленински съботник е ден за извънреден безплатен труд в обществена полза в Съветския съюз и други социалистически страни, включително и България.

Най-често съботниците са използвани за организиране на почистване на обществени места. Първият съботник в Русия е проведен на 12 април 1919 г., а първият национален - на 1 май 1920 г. В него взима участие самият Владимир Ленин, който почиства развалини в Кремъл.