Общините със свой фонд "Солидарност" срещу бедствията

Целта е да теглят суми за спасителни дейности по бързата процедура

Местните власти са на път да изградят свой фонд "Солидарност", подобно на едноименния европейски, съобщи във Варна изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова. За разлика от европейския обаче общинският няма да покрива постфактум щети, а ще отпуска по бързата процедура пари за неотложни спасителни дейности в момента на бедствието.

"Примерно обявява кмет бедствено положение. Идеята е само след разписване на 2-3 бланки да може да получи веднага средства", обясни Чавдарова.

До момента около 70 общини са заявили съгласие за участие във фонда. Той ще бъде създаден през пролетта с най-малко 25 учредители, т.е. това са градовете, в които местните парламенти са одобрили идеята. На по-късен етап може да се присъединяват и други. Еднократната минимална вноска за влизане във фонда е 1300 лв., а после по 300 лв. на година. Така при бедствие общините ще могат да теглят до 3 пъти по-голям размер от натрупаната собствена сума, с което ще се стимулират да внасят. Ако поискат, общините ще могат и да изтеглят обратно вноските. Според Чавдарова на фонда ще помагат и частни донори, желание са проявили вече японски неправителствени организации.

Отделно от това данните на НСОРБ сочат, че в общинските бюджети за 2015 г. се увеличава делът на средствата за превенция. "Виждаме как малка община отделя 30 000 лв., средна - 100 000 лв. Преди тези пари ги нямаше заложени. Но средствата не стигат, държавните също са малко, затова се надяваме фондът да помогне", заяви Чавдарова. На практика той е вид "взаимоспомагателна каса" на регионално ниво.

Решението на общините идва само ден след като финансовият министър Владислав Горанов представи новия модел за подпомагане на частните собственици, пострадали при бедствия. Той предвижда да бъде създаден фонд от данъка върху застрахователните премии и да подпомага само социално слаби хора, които нямат възможност да се застраховат. Всички останали ще се осигуряват на доброволен принцип и държавата няма да им покрива щетите при бедствие. Ако бъде въведен моделът, ще отпаднат еднократните помощи до 325 лв., които сега могат да се вземат, без значение на социалния статус.

Още по темата:
Гората на "Аспарухово" заминава за Турция
Сечта в "Аспарухово" се оказа законна