България я грози съд заради червеи

Новините

27-02-2015, 07:06

Снимка:

в. Труд

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Нивите в ЕС пламнали от вредната ларва

Европейската комисия отправи последно предупреждение към България, преди да изпрати страната на съд за невъведени в националното ни законодателство европейски норми във връзка с директивата за вредителите. Става въпрос за конкретен вредител - западен царевичен коренов червей (Diabrotica virgifera) по царевичните култури. В конкретика с директивата от списъка с регулираните вредители се изважда западният царевичен коренов червей. Причината е, че този вредител бе установен на редица места из нивите на ЕС.

До днешна дата България все още не е уведомила ЕК относно мерките за транспониране на директивата в националното си право, въпреки че това е трябвало да стане до 31 май 2014 г.

"Все още нямаме становище по казуса, в момента го проучваме. Когато сме готови, ще го публикуваме на сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)", коментираха пред "Труд" от пресцентъра на ведомството, оглавявано от проф. Пламен Моллов.
У нас сериозни нашествия от вредителя бяха регистрирани през 2009 г. в Кюстендил и Пазарджик. През 2011 г. огнище имаше и в Ракитово и Велинград.

Вредителят засяга не само корена на растението, но и листата, а след това прониква и в кочаните на царевицата.
До момента БАБХ препоръчваше на земеделците извършването на есенна дълбока оран, която да унищожи зимуващите в почвата ларви. Друга препоръка бе стопаните да правят редуване на културите, или т.нар. сеитбообращение, за да загине червеят при липсата на царевични насаждения в районите, където се е развил.

Любопитна подробност е, че червеят всъщност се оказва ларва на бръмбар. Бръмбарът на царевичния коренов червей е голям от 4 до 7 мм. Украската му е черно-жълта, главата е черна. Характерни за женските са тъмните продълговати ивици върху горните крила. Крилата на мъжките са почти изцяло тъмни.