Близо 1200 намериха работа през януари

Животът

26-02-2015, 13:42

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

За кандидат гурбетчиите: Какви са минималните заплати в Европа

С 537 по-малко са безработните във Варна спрямо януари 2014-а

На работа в област Варна през януари 2015 г. са постъпили 1195 безработни, със 187 повече от миналия месец и с 286 повече от януари 2014 г. На първичния пазар на труда работа са започнали 789 лица, с 90 повече спрямо декември 2014 г. С посредничеството на бюрата по труда от Варненска област 577 лица са постъпили на работа в реалната икономика. По програми и насърчителните мерки за заетост и схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" работа са започнали 406 лица. През месеца на работа са устроени общо 252 младежи до 29 години, от които 89 на възраст до 24 години.

През януари 2015 г. в бюрата по труда от областта са заявени 558 работни места. Най-много се търсят служители в сферата на държавното управление, където обявените места са 85. В преработващата промишленост са обявени 55 места, в търговията 53, в строителството 42, в образованието 33, създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения 32. По програми за заетост са обявени 150 работни места. От тях 111 са по НП "Асистенти на хора с увреждания (личен асистент)" и 39 по програма "Старт на кариерата".

Към януари 2015 г. регистрираните безработни в Бюрото по труда за областта са 17 656, като се отчита факта, че по традиция през януари безработицата в областта леко нараства. Основна причина е по-големия брой новорегистрирани безработни, освободени в края на календарната година от сезонни дейности. Спрямо същия период на миналата година броят на безработните във Варненска област е с 1360 лица по-малък.

В град Варна броят на регистрираните безработни през януари 2015 г. е 8653 при 8082 миналия месец.

Регистрираните безработица в града за януари са с 537 по-малко от същия период на миналата година.

На 4 февруари 2015 г. се проведе информационна среща и интервю с представители на "Европа парк" – гр. Руст, Германия. Това е един от най-големите увеселителни атракциони в Германия, които набират персонал чрез Бюрото по труда Варна. Работодятеля имаше изискването кандидатите да владеят немски език на много добро ниво и да имат завършено професионално образование или обучение в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, респективно притежаващи опит по обявените професии: бармани, сервитьори, младши готвачи, готвачи (месна кухня) и други. На интервюто за работа присъстваха 70 желаещи за работа в Германия от цялата страна. Най-много бяха кавдидатите за помощник-готвач, готвач, келнер, помощник-барман и барман. Очакват се окончателните резултати за одобрените кандидати.

Обществени терминали за пазара на труда са поставени в Дирекции "Бюро по труда" в цялата страна. Новата услуга на Агенция по заетостта предоставя възможност на търсещите работа лица и работодателите да спестят време чрез гъвкаво информационно обслужване тип "едно гише".

Целта на проекта е улесняване достъпа до услугите на Агенция по заетостта и насърчаване включването на обезкуражени и пасивни безработни лица. Чрез обществените терминали широк кръг потребители ще получават достъп до информация за обявените свободни работни места в страната и чужбина, за търсени актуални професии, подходящи обучения и действащи в момента програми, мерки и проекти.