Заради наводненията: В България посвещават Часът на Земята на реките

Деветото издание на кампанията тръгва по целия свят на 28 март, в 20:30 часа

WWF поема за поредна година световната си ежегодна щафета за природата – Часът на Земята. Този път с фокус върху най-всеобхватното екологично предизвикателство в света - промените в климата. Срещите на високо ниво за климата през 2015 г. са възможност за реални действия за ограничаване на климатичните промени и WWF ще използва Часът на Земята да привлече вниманието към проблема и възможните решения.

Деветото издание на Часът на Земята тръгва по целия свят в 20:30 часа местно време, в събота, 28 март, само няколко месеца преди очакваното ново глобално споразумение за климата. Когато Часът на Земята настъпи, той ще обедини световната общност на шест континента в местни, реални действия за климата.

"Изменението на климата не е само акцент на Часа, това е предизвикателството за нашето поколение", коментира Съд Саронвала, ръководител на световната кампания на WWF. Часът на Земята е най- трайното гражданско движение с фокус климата. Светлините могат да изгаснат за един час, но действията на милиони през цялата година ще вдъхновят решенията, необходими, за справянето с изменението на климата.

Само през 2014 г. Часът на Земята подпомогна набирането на средства за засаждането на милиони дървета, насърчи използването на енергийно-ефективни печки и намали въглеродния отпечатък на хиляди училища.

"Изпитахме и продължаваме да изпитваме на гърба си тежките последици от климатичните промени, допълва Георги Стефанов, експерт "Политика и климатични промени" във WWF-България. "Проливните дъждове, наводненията причиниха големи щети и ни показаха ясно, че подценяваме научните факти и че не отделяме ресурс и внимание на качественото управление на реките. Затова през 2015 г. в България ще посветим Часът на Земята на реките – преградени, превърнати в канали, с изсечена крайречна растителност, лишени от живот, те не могат да изпълняват безопасно естествените си функциите".

От 2007 г. Часът на Земята е мобилизира фирми, организации, правителства и стотици милиони хора в над 7000 места и 162 държави в действия за устойчиво бъдеще.