Първи битов абонат заряза енергото

Парите

26-02-2015, 06:40

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Голяма къща в Западна България вече купува ток от свободния пазар

Първи битов абонат заряза енергото и излезе на свободния пазар. Става въпрос за клиент на територията на Западна България, който е предпочел вече да си купува тока от търговец, вместо както досега – от ЧЕЗ. Новината беше съобщена след вчерашното заседание на ДКЕВР от енергийния комисар Евгения Харитонова. Тя отказа да даде повече подробности по въпроса, но "Монитор" научи, че става въпрос за много голяма къща, чиито обитатели са решили да се откажат от услугите на енергото.

Плановете на правителството са от началото на следващата година всички битови клиенти да излязат на свободния пазар. Сега на регулирания пазар, на който цените се определят от ДКЕВР, са само битовите клиенти и най-малки фирми. Това на практика е под 50% от пазара. Големите компании отдавна са на свободния пазар, а средните фирми купуват електроенергия от търговци отпреди две години вече.

Изборът на доставчик на ток за бита на хартия е възможен от 2007 г. Реално обаче излизането им на свободния пазар не се случва. Към момента все още не е избран и моделът, по който ще се случи пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас. По него се работи в момента, съобщи миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова. Пак тогава шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев обясни, че за да стане факт пълното освобождаване на пазара до средата на годината ще бъдат подготвени съответните законови промени.

Ако хората не си намерят добри търговци догодина, то може и да нямат по-ниски цени на електроенергията, отколкото на регулирания пазар, коментира още Евгения Харитонова. Тя каза още, че има интерес от много фирми да станат търговци на еленергия, но не всички имат интерес да продават на битовите потребители. В случай че хората не могат да си намерят търговец, те ще имат опцията да си набавят еленергията от доставчика от последна инстанция. Сега и към трите енергодружества има доставчици от последна инстанция, както и към НЕК.

Проблемът с купуването на ток от доставчиците от последна инстанция е, че той е доста по-скъп от този, продаван от енергото – по 174 лв. на мегаватчас. От август 2013 г. насам тя е скочила с 63%, показаха изчисления на Института за енергиен мениджмънт, оповестени преди няколко дни. В момента тези доставчици са длъжни да купуват тока от НЕК, но това задължение според Закона за енергетиката ще отпадне в края на юни.

Въпреки планираната либерализация ДКЕВР ще определи новите цени на тока от 1 юли за срок от една година,
прогнозира Евгения Харитонова.Това обаче ще зависи от новия състав на комисията, допълни тя. Днес се очаква парламентът да приеме окончателно промените в Закона за енергетиката, с които ДКЕВР минава към НС, броят на членовете й се увеличава от 7 на 9, а тя ще работи в два състава – енергиен и воден. Все още няма постъпили заявления от енергийните дружества за цени на регулирания пазар, каза още Харитонова.

На 28 февруари те трябва да оповестят в медиите прогнозата си за новите цени. Евгения Харитонова коментира и промените в Закона за енергетиката, с които от задължителното изкупуване ще изпадне токът, произведен от неефективните когенерационни мощности. При топлофикациите не е високоефективно производството на електроенергия в Русе, Сливен, Перник. "Топлофикация София" в момента също не е високоефективна, но понеже има инвестиционно намерение за нови мощности, тя няма да бъде ограничена, обясни енергийният комисар.

От думите на Харитонова стана ясно, че за топлофикациите ще трябва да има компенсаторен механизъм по отношение на цените на топлинната им енергия. Тя обаче не се ангажира с мнението, че това ще доведе до поскъпване на парното.