Адвокат открадна над 19 000 лева от клиент, размина се с условна

Крими

25-02-2015, 13:25

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Съдът лиши 51-годишния юрист от правото да упражнява адвокатска професия за срок от 2 години

Адвокат бе осъден от Районeн съд за присвояване на над 19 000 лева. Сумата е присъдена като обезщетение на негов клиент. Първоинстанционният съд му наложи наказание от 2 години лишаване от свобода, отложено с 4 години изпитателен срок.

Освен това съдът лиши 51-годишния Д. Райнов от правото да упражнява адвокатска професия за срок от 2 години.

От 2 март до 18 май 2011 год., той теглил 12 пъти от банкови сметки, собственост на негов клиент. Адвокатът владеел сумите именно в качеството си на процесуален представител по две изпълнителни дела.

Райнов бил упълномощен през 2008 г. да представлява варненски гражданин по дело за неправомерно уволнение. Казусът с уволнението бил разгледан от Районен съд – Варна, а впоследствие правният спор бил пренесен пред Окръжния съд и пред ВКС, където в крайна сметка през 2010 г. бил решен в полза на ищеца. Дружеството-работодател на клиента било осъдено да заплати сума от над 11000 лева, ведно със законната лихва от датата на завеждане на исковата молба и разноските по делото. Бил издаден изпълнителен лист, а адвокат Райнов получил пълномощия от клиента си да води и изпълнителните дела до получаване на всички присъдени суми. По това време неговият клиент заминал да работи в чужбина и упълномощил съпругата си да го представлява по всички въпроси, свързани с делото. Междувременно парите били преведени по банковите сметки на адвоката и той ги усвоил чрез дванадесет тегления в периода 2 март – 18 май 2011 год., без да уведоми за получаването на сумите клиента си или неговата съпруга.Присъдата на Районен съд – Варна подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжния съд.