Сечта в "Аспарухово" се оказа законна

Мисия Варна

25-02-2015, 12:26

Снимка:

Гражданинът-репортер

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посегнаха на гората на Джанавара

Незаконна сеч се извършва най-често в "Аспарухово", "Възраждане" и селата Каменар и Дъбравино от роми по тъмно

Сечта в гората на кв. "Аспарухово" се оказа законна. В края на миналата седмица, читател на Varnautre.bg сигнализира за масова сеч в района и допълни, че дървесината се изнася за Турция. 

След зачестилите сигнали за изсичане на дървета в "Аспарухово" от община Варна са изпратили запитване до "Държавно горско стопанство" Варна.  "Предвид потенциалната опасност от обезлесяване и създаване на предпоставки за свличане на земни маси и наводнение, моля да получа отговори на следните въпроси: Изсича ли се дървесина на територията на район Аспарухово, кой я извършва и с каква цел? Разполагате ли с данни за незаконна сеч, правят ли се проверки и какви са резултатите от тях? Имате ли информация за незаконно изсичане на дървесина в други райони на Община Варна?", е попитал кметът Иван Портних. 

"Проведена е сеч в района на кв. "Аспарухово" в отдел 306 "б" – акация, на площ от 1,1 ха и очаквана кубатура от 53 куб. м. Сечта се извършва от фирма "Ив-Ди-Комерс" ЕООД, по договор от 2014 г. за покупко-продажба на дървесина на корен". Това заявява инж. Веселин Железов, директор на ТП "ДГС" – Варна в отговора си до кмета.

"Извършват се постоянни проверки, включително и съвместни, с участието на мобилните екипи на съседните горски стопанства, Регионалната дирекция по горите и IV-то РПУ. За част от тях има качен снимков материал на сайта на ТП ДГС Варна", пише още в  отговора на инж. Железов. 

От началото на годината са съставени 22 акта, задържани са две каруци и 4,5 куб. м дърва за огрев. Нарушенията по Закона за горите се извършват почти на цялата територия, но са съсредоточени в районите на кв "Аспарухово", кв. "Възраждане", с. Каменар и с. Дъбравино. Извършват се предимно в тъмната част на деня и от лица с нисък социален статус и преобладаващо ромско население. "Провежданите сечи не създават по никакъв начин предпоставки за свличане на земни маси, обезлесяване на терени и предпоставки за наводнения", пишат още от Горското.