Ученик написа мобилно приложение за следене на автобусите във Варна

Мисия Варна

25-02-2015, 11:27

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

QR кодове ще има по спирките. След сканирането им ще излиза информация за приближаващ автобус, колко време остава до пристиганете му и за маршрута

Димитър Мирчев - ученик от математическата гимназия  "Д-р Петър Берон" във Варна, разработи приложение за мобилни телефони, с което гражданите могат да следят в реално време автобусния трафик във Варна. VarnaBus е достъпен за безплатно теглене в магазина за Android приложения на Google Play.

Дванадесетокласникът от паралелка "Математика и информатика" представи разработката си на кмета на Варна Иван Портних. "Впечатлен съм от енергията и ентусиазма, с които Димитър е работил по реализацията на приложението. И тъй като подкрепяме талантливите млади хора на Варна, поемам ангажимент да помогнем за практическата реализация на продукта", заяви кметът, след като връчи на Димитър Мирчев плакет за творческата му работа.

На всяка спирка на градския транспорт в града трябва да бъде поставен стикер с уникален QR код. След сканиране на този код със смартфон потребителят ще получава информация на телефона си за приближаващ автобус, за времето до неговото пристигане на спирката и за маршрута. Димитър вече е разработил визия за стикерите, на които ще бъде поставен и герба на община Варна.

"До момента има над 400 изтегления на приложението, като тенденцията е за покачване на бройката. Потребителите се увеличават с всяка актуализация", сподели по време на срещата програмистът.

Чакането по спирките мотивирало Димитър да напише приложението. "Живея далеч от Математическата гимназия и всеки ден пътувам доста, така ми хрумна да направя приложение, което ще ми дава информация точно в колко часа ще бъде конкретния автобус на спирката. Така мога да си планирам времето по-добре", разказа той. За да го създаде му е отнело 2 месеца и половина. "Първо изработих вариант, който ми отне два месеца. Тъй като за първи път правя приложение, което се свързва с толкова голяма база данни, се наложи да го оптимизирам, което ми отне само 2 седмици", обяснява Димитър. 

Освен автобусния трафик приложението дава възможност за търсене на спирка по картата, запазване на любими спирки, показване на спирките в близост, като информацията се изтегля от базата данни на сайта varnatraffic.com. Приложението е много достъпно и лесно за използване.

Подобно приложение има единствено в София, но там не е направена тази интеграция с QR кодове по спирките.