Иманяри разграбват Добруджа

Крими

25-02-2015, 07:36

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За една нощ изкопали 4-метрова дупка в античен гроб

Иманяри разграбват ценни реликви и антични предмети, които изкопават от цяла Добруджа. За това сигнализират историци и експерти, които от години се опитват да решат проблема с иманярските набези над културното наследство в района.

В определени райони на страната, особено в началото на 21-ви век, когато беше бумът на иманярството, имаше цели села, които бяха заети с така наречената изкупчийска работа, обясняват запознатите с проблема.
"В Добруджа в момента ситуацията е такава, каквато е във всички краища на страната - има си както индивидуални търсачи, които бродят из нивите, има и организирани групи, които работят много стройно и много бързо и унищожават почти цели комплекси на културно-историческите ценности", твърди директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Според него Добруджа е сред най-ограбваните области в страната.
Иманярските набези са навсякъде. Няма място, където да не се тараши. Иманярите нямат и почивен сезон – винаги действат.

"За съжаление, нашата правораздавателна система не прави нищо, за да спре тези хора. Има заловени иманяри, но поне аз не знам да има осъдени. Аз самият съм хващал иманяри, показвал съм ги по телевизията, защото съм ги снимал, нищо не им се случи, освен един предупредителен протокол. Миналата година на място при един от редовните обходи, които правим, заловихме двама, като дори единият ми посегна с кирка. Сигнализирахме Окръжна прокуратура, но се оказа, че двамата са получили единствено предупредителни протоколи. После подадохме сигнал за разкопана скитска могила на територията на Ваклино, община Шабла. След като водихме дълга преписка с прокуратурата, получихме отказ за образуване на наказателно производство като в мотивите за отказа е записано, че могилата не е с обозначена с трайни знаци като културно-историческо наследство и още, че липсват каквито и да е данни кога е направен изкопът, който ние открихме" - разказа Костадинов.

Той заяви, че това не е единственият случай и при обходите, които той и колегите му правят, се натъкват постоянно на разкопани с какво ли не могили и изпочупена керамика, кости от погребения. В цялата Добричка област има над 5000 могили от скитски произход, тракийски и е важно да се отбележи, че при тях има и вторични погребения от по-късни периоди.

"Затова сами си вадете заключение защо в България има такава напаст. А това наистина е напаст, защото където и да отидем, винаги се сблъскваме с иманярски похождения преди нас”, казва още Костадинов.
Според него вероятно цяла група е работила на скитската могила край шабленското село Ваклино. За една вечер е изкопана една близо 4 метра и половина дупка в камъните. За да се стигне до саркофага, трябва да се разбият метри скала. Иманярите първо грабят, после изнасят. Продават първо на територията на страната. Организацията им е стройна и добре технически въоръжена.

Оборудването им е свръхмодерно
Разполагат със скенери за дълбочина, имат достъп до база данните на археолозите, работят с археологически карти, част от които са закупени от аукциони в чужбина. Карат мощни джипове, притежават специални машинки за търсене на ценности. Минимум 300-400 лева струва обикновена машинка търсач, а над 1000 долара били вносните. Иманярите имат йерархия. Най в дъното са търсачите, които ходят по нивите с металотърсачи. Тези са на дъното. Нагоре са прекупвачите, които изкупуват и препродават на хора, които в повечето случаи са в София. Оттам нагоре – най-доброто или остава в страната, или се изнася извън България. Продават на колекционери или на такива, които изнасят директно извън България. Те се знаят, познават се помежду си.
Археолози: Тече ново унищожаване на ценностите

В момента върви едно второ унищожаване на културно-историческото наследство. Както се казва, онова, което варварите не са унищожили, сега новите варвари го унищожават по най-грубия и брутален начин. За да намерят примерно метал след сигнал на търсача, блъскайки с кирката, могат да разрушат керамични елементи, които са много по-ценни. На второ място, когато разкопават, те разхвърлят историческите пластове, а след това ние не можем да възстановим кое какво е, казват археолозите.

Сред най-ограбваните археологически обекти в Добричка област е крепостта Залдапа. Залдапа е била най-големият укрепен античен център в днешна Добруджа. Крепостта се простира на територия от 250 дка и вероятно трябват десетки години, за да се проучи основно. За Залдапа историците твърдят, че е добруджанският Помпей. Крепостта представлява обширен полуостров, южната част на който е укрепен с крепостна стена и върху нея е разположен античният град. Иманярите са копали базиликата, оставили са един огромен насип, а това, което се разнася от ухо на ухо, е, че са изнесли една олтарна маса, каквато до момента в страната е намерена само една. След началото на разкопките има постоянна охрана и набезите са спрели.

Хвърлили са око на скалните манастири край Оногур
Иманярите вече посягат и на комплекса от скални манастири край тервелското село Оногур, както и на крепостта Свети Кирил, която е край крушарското село Капитан Димитрово. Събарят камъни, търсят злато и буквално унищожават крепостната стена, която се руши в момента.

След началото на разкопките в местността Славната канара край добричкото село Дебрене и откритите там 1202 бронзови византийски монети от шести век в амфора, иманярите просто пощуряха. Според археолозите Добри Добрев и Боян Тотев, към момента Дебрене е най-разбиваното място. Търсят злато в зидовете, дори взривяват дупки в скалите. С техника дори стигнали до началото на кладенец, дълбок над 20 метра. Цяло чудо е, че никой от тях не е паднал вътре, казват още археолозите. Само преди седмица отряд иманяри наближил Славната канара с мощен джип. Тежката машина обаче закъсала и се наложило трактор да я тегли, каза Добри Добрев.