Боклук, спринцовки и трупове извадиха от антична улица в центъра на Варна

Древните останки са били покрити с доста нелицеприятни неща

Десетки чували с боклук, трупове на животни и куп спринцовки изчистиха група варненци от антична улица в центъра на града, научи Varnautre.bg. Става дума за шахтата на бул. "Княз Борис" до стария снек бар, преди стълбите водещи към пл. "Мусала",  в която се виждат части от древния Одесос.

През 80-те години мястото бе емблематично за варненци. В него можеше да се види сектор от антична улица. Преди десетилетия вътрешността на шахтата бе осветена, имаше парапети и лапидариум (градинка, в която са поставени антични елементи). 

В последните десетилетия обаче руините бяха забравени, лапидариумът унищожен, а шахтата, разкриваща древните останки се превърна в дупка за изхвърляне на боклук.   

През последните няколко години античният фрагмент бе заобиколен и от метални рекламни табели и търговски павилиони, които допълнително "помогнаха" варненци да забравят какво имат "под носа си".

Сега, при ремонта на центъра мястото, придобило името "малката дупка", отново е разкрито. За жалост обаче древните останки са били покрити с доста нелицеприятни неща. "Години наред върху тях се е изхвърлял боклук, намерихме и много игли и спринцовки, така че сами си представете какво е ставало вътре", разказа пред Varnautre.bg общинският съветник Костадин Костадинов, които събрал хора за почистването. По думите му, дори строителите, които правят в момента ремонта на центъра, са си позволявали да хвърлят отпадъци в шахтата. Това станало ясно след като при почистването са извадени цели павета от тези, с които в момента се покрива Главната. 

Майсторите направили и друг гаф. Изхвърлили античните елементи от вече несъществуващия лапидариум. След като служители на Регионалния исторически музей установили, че фрагментите липсват, им се наложило да разпитват работниците къде изхвърлят строителните отпадъци, за да отидат да ги търсят. Сред изхвърленото от работниците е имало елементи от вътрешния архитектурен дизайн на базилика, капители и др. 

Равносметката от почистването е 27 чувала с боклук, мъртва котка, две умрели птици и торбичка със спринцовки. "Когато превръщаме миналото си в яма за боклук, няма защо да се чудим на сегашното си положение", коментира Костадинов. 

Все пак за шахтата с античната улица има надежда. С настоящия ремонт на центъра, тя ще бъде отново осветена и ще й се поставят нови парапети. Според Костадинов е необходима и консервация на руините, която не би трябвало да струва повече от 5-6 хил. лв.