Три булеварда с нов асфалт след три месеца

Мисия Варна

24-02-2015, 15:02

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стартът на ремонтите

Започват ремонтите на бул. "Христо Ботев", "Мария Луиза" и "Осми Приморски полк"

Три натоварени варненски булеварда ще бъдат ремонтирани тази пролет. До края на май трябва да са готови „Христо Ботев”, "Мария Луиза" и "Осми Приморски полк". Днес започна преасфалстирането на бул. Христо Ботев" с площ от 25 000 кв. м. Ремонтът включва още нови тротоари и бордюри. За него от общинския бюджет са осигурени 3 млн. лева.

Силно набраздената от дупки отсечка след бул. "Христо Ботев" в началото на Аспарухов мост е част от националната пътна мрежа. Община Варна инициира проектиране на цялостната рехабилитация на пътното съоръжение. По първоначални сметки сумата, нужна за пълен ремонт на моста, е около 30 млн. лева, които трябва да дойдат от държавния бюджет, научи varnautre.bg. Очаква се мащабната реконструкция да започне на етапи още тази есен. Дотогава АПИ ще закърпи асфалта. Че това ще стане "веднага, щом времето позволи" увери министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при последното си посещение във Варна.

Другите два пролетни ремонта - на "Мария Луиза" и "Осми приморски полк", са финансирани по Оперативна програма "Регионално развитие". Те са част от скоростното трасе за градския транспорт, залегнало в Проекта за интегриран градски транспорт. Предстои до седмица да бъде подписан договорът с фирмата, спечелила обществената поръчка за реконструкцията. Със свои средства обаче общината започва още следващата седмица подмяна на подземните комуникации по "Мария Луиза". След подписването на ще бъде направен и окончателният проект, в който има вероятност бул. "Мария Луиза" да бъде разширен.

Булевардите няма да бъдат затваряни, по тях ще има временна реорганизация на движението.

"Ремонтите ще предизвикат затруднения за трафика, но е важно да си решим тези въпроси веднъж завинаги и да спре това перманентно кърпене на дупки, което се оказа крайно неефективно, понеже не остана здрав асфалт, за който да "хванат" кръпките. Това е пилеене на пари, което трябва да се прекрати“, обясни кметът Иван Портних на първата копка на ремонта на "Христо Ботев".

Освен "Мария Луиза" и "Осми Приморски полк" в Проекта за интегриран градски транспорт влизат още до края на годината предстоят реконструкции и на булевардите "Константин и Фружин", владиславовската част на "3 март", "Янош Хуняди" и "Левски" - от "Осми приморски полк" до "Почивка". Най-вероятно "Януш Хунияди" ще бъде разширен с две ленти. На бул. "Трети март" общината също ще финансира подмяна на подемната инфраструктура. Тротоарите по вече ремонтираната отсечка по "3 март" ще бъдат разширени, а между блоковете и автобусните спирки ще бъде изградена пешеходна настилка. Предстои и ремонт на последната част от "Трети март" - до бул "Цар Освободител", за което са заложени пари в бюджета на Общината.

Започна и подмяната на тротоарните настилки, за които са заделени 1 млн. лв.. Строителни дейности вече текат по ул. "Анрим I", предстоят приоритетни ремонти околос детски градини и училища.

"В средата на годината вероятно Варна ще получи покана да представи проектите си по програма "Регионално развитие" и сега работим по проектирането, за да имаме готовност. През следващия програмен период градът може да усвои 100 млн. лв., като средствата ще бъдат насочени приоритено за подобряване на инфраструктурата в централната част. След приключването на ремонтите на централните булеварди, основните пътни артерии ще бъдат оправени и ще се освободи финансов ресурс за малките улички", каза още Портних.