От 3 до 6 месеца ремонт на блока при санирането

Конструктивното обследване ще трае около 30 дни

От 3 до 6 месеца ще отнемат ремонтните работи по санирането на една сграда. Това показва досегашният опит, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Срокът за ремонтите зависи от големината на сградата и обема на нужните дейности, уточни Павлова.

Конструктивното обследване на блоковете пък ще отнеме около месец. То също се поема от програмата, а по нея ще се финансират и всички задължителни предписания за укрепване на сградата. Препоръчителните предписания ще поемат собствениците, ако пожелаят.

Бум на регистрираните сдружения на собственици заради държавната програма за обновяване на панелките отчете регионалното министерство. Вече са регистрирани 750 сдружения, като 300 от тях са за получаване на финансиране по оперативна програма "Регионално развитие". Това означава, че поне 250-300 са новорегистрираните, каза още Лиляна Павлова.

"За 3 седмици от старта на програмата 41 сгради вече са подали документи за финансиране в Българската банка за развитие. С 22 от тях вече са сключени договори. Има и огромен бум на регистрирани сдружения на собственици въпреки антикампанията, която се води. Радвам се, че хората са ни разбрали", каза Павлова.

Павлова уточни, че от 293 сгради, които ще бъдат обновени по "Регионално развитие" 101 са в София. Тя посочи, че ако един вход е получил финансиране по оперативната програма, а останалите искат да кандидатстват по държавната програма, те ще бъдат допуснати, дори и да не отговарят на условието за поне 36 апартамента.

"Няма как да ви вземат апартаментите. Не е вярно и че не могат да се продават или прехвърлят жилищата след санирането. Сдруженията, които се създават, са само за участие в програмата. Те нямат право да теглят кредити и не третират отношенията между собствениците, като например неплатени задължения към топлофикация. Искаме 100% съгласие, защото, когато държавата дава безвъзмездно средства, тя няма право насила да влезе в частна собственост", заяви Павлова.

Тя отрече и твърденията, че след обновяването ще се увеличат значително местните данъци на имота. За апартамент от 75 квадрата данък сгради щял да поскъпне с 1,60 лв., а такса смет с 1,20 лв.