Учат първолаци да пресичат, а гимназистите да гласуват

Животът

24-02-2015, 07:10

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гражданското образование е залегнало в часовете по СИП или ЗИП

Гражданското образование да залегне в учебните програми като отделен предмет за учениците от 1-ви до 12-и клас, като в часовете най-малките ще се учат как да пресичат, а гимназистите как да гласуват. Такава идея подкрепи вчера образователният министър проф. Тодор Танев по време на дискусия в Народното събрание, организирана от Реформаторския блок.

Остава въпросът дали предметът да се изучава в часовете по задължително избираема или свободно избираема подготовка. В часовете по гражданско образование най-малките ученици ще се учат как да пресичат, а гимназистите ще имат уроци за протести и избори.

В проектозакона на ГЕРБ, който беше приет на първо четене в парламента, гражданското образование е залегнало в часовете по СИП или ЗИП. Според депутата от ГЕРБ Корнелия Маринова гражданското образование трябва да се изучава като отделен предмет, защото в момента не само децата, но и възрастните не знаят правата си и основните функции на институциите и това ги прави неспособни да реагират адекватно когато имат проблем.

Евродепутатът на реформаторите Светослав Малинов определи въвеждането на гражданското образование като сериозна реформа. За него това би довело до информиран избор при гласуване. Гражданското образование би се изправило дори срещу "общия цинизъм в изборния ден", смята още Малинов. Депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров не само подкрепи своите колеги, но и поиска да се въведе матура по гражданско образование. Според него децата от първи клас трябва да учат преамбюла на конституцията.

Несъгласие с въвеждането на гражданското образование като отделен предмет изрази шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея още от детската градина хлапетата учат предмети като родинознание
които в определени аспекти разглеждат гражданското образование. "На този етап не е нужен нов, отделен предмет, а изчистване на вече съществуващите учебни дисциплини - ясно, достъпно и осъвременено съдържание", коментира Такева.

Беше поставен въпросът и дали религията също да залегне като задължителен предмет. Министър Танев обаче не беше така позитивно настроен както за гражданското образование. "Това е въпрос на много политически и експертен анализ. Аз лично не съм убеден, че трябва да бъде задължителен", коментира министърът.