След 15 години: Черно море отново спечели Купата на България

На финала "моряците" удариха Лукойл Академик и се поздравиха с трофея

Черно море Порт Варна е новият носител на Купата на България! Във финалния двубой "моряците" надиграха сочения за фаворит Лукойл Академик с резултат 72-69 и заслужено се поздравиха с трофея. Така след като на финала миналата година черноморци паднаха от Левски, сега стигнаха една крачка по-нагоре и триумфираха. Това е първи трофей за клуба след пауза от 15 години, като през 2000 година отново бе спечелена Купата на страната. Лукойл от друга страна не показа нищо в мача и по никакъв начин не защити претенциите си. "Моряците" пък се раздадоха докрай, показаха голямо сърце и си заслужиха трофея.

През почти цялото първо полувреме играта вървеше кош за кош и отборите бяха равностойни. Единствено след средата на втората част Лукойл успя да направи серия от 9-1 и дръпна с 8 точки напред,, но точно преди почивката варненци намалиха до 3 и се доближиха до съперника.

Лукойл поведе с 6 точки в третата част след тройка на Дий Браун, но Черно море отговори със серия от 11-2 и на свой ред взе аванс от 3 точки. Тази разлика се запази и до края на третата част, а в първите две минути и половина на четвъртата никой не можа да отбележи. Първи го направи Веско Веселинов, но веднага след това Станимир Маринов вкара важна тройка. В тези винути Крис Минков имаше добри изяви за Лукойл и отбеляза два коша, а най-накрая тимът изравни при оставащи 5.17 минути. Последва ново равенство при 60-60, но "моряците" успяха да поведат отново с 3 точки. Това се случи 2.52 преди края, а след пропуски и на двата отбора, Тери Смит изравни с тройка при оставащи 1.24 минути. В следващата атака Алексиев пропусна, но Славейков се оказа на точното място и отбеляза след борба в нападение. След това обаче Дий Браун бе фаулиран и той изравни от наказателната линия. След него и Пупович повтори упражнението и пак даде аванс на черноморци, а след това Лукойл сбъркаха. Славейков бе фаулиран и вкара само веднъж, като това доведе до преднина от 3 точки при 28.8 секунди до края. В атаката за Лукойл Дий Браун подаде грешен пас и топката отиде в аут, а след това Асен Великов вкара два наказателни удара и до голяма степен реши двубоя. След това Смит бе точен с два фаула, а варненци за малко да си изпуснат топката. За техен късмет стана спорна, а тя бе тяхно притежание. След това Великов отново отбеляза два наказателни удара и черноморци вече започнаха да ликуват.

Най-резултатен за победителите стана Милян Пупович с 20 точки, а с по 8 се отчетоха Пламен Алексиев, Станимир Маринов и Асен Великов.

С 14 точки, 9 асистенции, но и 7 грешки за Лукойл завърши Дий Браун, а Тери Смит добави 13 точки