Не е трудно да пазаруваме умно

Парите

20-02-2015, 17:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стига само да спазваме няколко основни правила

Случвало ли ви се, докато пазарувате в някой магазин, да ви пробутат прехвалена стока, от която може би нямате нужда и след това дори да се окаже, че тя е дефектна или не отговаря на описанието? А имало ли е случай, в който вие отивате да върнете определена стока, но в магазина не искат да я приемат и да ви върнат парите? Ако е така, то е добре да се запознаете с вашите потребителски права.

Ако не сте запознати с потребителските си права, винаги е препоръчително да го направите, за да знаете за напред как да се справяте в неприятни ситуации при пазаруване. Ето и няколко полезни съвета за умно пазаруване, публикувани в бюлетина на Асоциация "Активни потребители". 

1. Преди да закупите стоката, прочетете етикета. Това важи особено за продукти, които не познавате. Така най-добре ще разберете, дали конкретния продукт отговаря напълно на вашите изисквания.

2. Избягвайте да купувате храни, които не са снабдени с етикети на български език

3. Не се влияйте от рекламните текстове по стоките и търсете съдържателната информация

4. Ако част от информацията в етикета липсва или е неясна, не се притеснявайте да питате продавача. Той има законова задължение да ви я предостави.

5. Преди употреба на стоката се запознайте внимателно с информацията за използването или приготвяне й, рисковете и начините за тяхното избягване.

6. Внимавайте да не бъдете подведени с етикет за "биологичен продукт"! Сертифицираните биопродукти винаги съдържат наименование и номер на контролен орган.

7. Избягвайте хранителни продукти като яйца и месо предлагани на открито! Освен че е забранена продажбата им на открито, може да рискувате здравето си

Ако започнете да спазвате тези правила, в началото много често ще ви се случва да посягате към дадена стока по навик, а след това да я връщате на рафта. С времето обаче се свиква и все по рядко ще посягате към неща, които не са ви необходими, но ги купувате под влиянието на масирана реклама.