Черно море на полуфинал за купата след бой над Балкан

Варненци спечелиха срещата с ботевградчани с 81:75

Баскетболистите на Черно море Порт Варна са третият полуфиналист в турнира за купата на България, който се провежда в Плевен. В интересен и напрегнат полуфинал варненци победиха Балкан с 81:75 (19:14, 13:20, 21:13, 28:28) и така спряха ботевградчани за втора поредна година. През миналия сезон това стана на полуфинал, но сега се случи една идея по-рано и "зелените" си заминаха рано рано вкъщи, пише bgbasket.com. В спор за място на финала Черно море ще срещне най-вероятно Рилски спортист, който в момента играе срещу домакините. В другия ½-финал ЛУКойл Академик ще срещне Ямбол, който победи Левски.

В началото Черно море бележеше трудно, но това важеше и за ботевградчани, които не успяха да се откъснат. Вместо това варненци излязоха напред и водеха до края на първата част, която завърши с кош в последната секунда на Славейков. Втората обаче тръгна с 8:0 за Балкан, след което черноморци веднага изравниха. Последва нова размяна на кошове преди ботевградчани да дръпнат с 4. Точно в последната секунда на полувремето отново Славейков бе точен, като преди това ботевградчани сбъркаха при аут, и така разликата бе само 2 точки.

През цялата трета част мачът вървеше кош за кош, като в края й варненци вкараха 7 точки поред и поведоха с 6 преди решителните десет минути.

При шест минути до края Асен Великов отбеляза на бърз пробив и така Черно море дръпна с 9 точки напред. Балкан се опитваше да намали, а след размяна на по една тройка разликата бе 7 при 2.23 минути до края. На два пъти ботевградчани намаляха до 5 точки, но и двата пъти Станимир Маринов ги наказваше. При третия път той направи и асистенция, а след това варненци пропуснаха шанс да откажат тотално съперника.

Мартин Маринов вкара тройка за балканци, а веднага последва грешка на Боцка. След това обаче Стаменкович пропусна от тройката, Станимир Маринов бе фаулиран и вкара два пъти. После "зелените" пропуснаха и Славейков подпечата успеха на "моряците".

В герой за победителите се превърна Станимир Маринов (на снимката). Той вкара 21 точки на бившия си отбор, 19 от тях през второто полувреме, и така се оказа с ключова роля за успеха. Милян Пупович добави 14 точки и 8 борби, а с 12 и 11 бе Лени Даниел.

За ботевградчани с 25 точки и 11 борби завърши Павел Маринов, а Ненад Шулович се отчете с 15 и 11.