Харчим 336 млн. европари, за да си оправим съда и администрацията

Парите

19-02-2015, 18:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По програмата ще бъдат обучени 175 000 служители от държавната администрация и 25 000 магистрати и служители на разследващите органи

336 млн. евро за модернизиране на публичната администрация и съдебната система в България отпуска Европейската комисия. Парите ще дойдат по оперативна програма "Добро управление" за периода 2014—2020 г. Инвестициите ще помогнат за справяне с предизвикателствата, свързани с ефективността на администрациите при предоставянето на качествени и бързи услуги на достъпни цени за всички групи в обществото. 

Резултатът от инвестирането на приблизително крупната сума (286 милиона евро са предоставени от бюджета на ЕС) трябва да е модернизирана публичната администрация и прозрачност на съдебната система в България.

Приблизително 118 милиона евро са предназначени за намаляване на административната и регулаторната тежест за гражданите и бизнеса. Тази програма е основният инструмент за финансиране, който подкрепя подобряването на цялостната прозрачност и отчетност на публичната администрация и функционирането на системите за обществени поръчки.

Програмата е насочена също така и към електронното управление като инструмент за подобряване на административните процеси и намаляване на разходите. С подобряване на услугите ще се допринесе значително за социалното сближаване посредством целенасочени мерки за повишаване на уменията на населението в областта на цифровите технологии и преодоляване на цифровото разделение. Освен на хоризонталните системи за електронно управление специално внимание ще се обърне на прилагането на секторни системи като електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване и електронни митници.