Варненски художник направи уникална скулптура на Левски

Мисия Варна

19-02-2015, 17:46

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варна се поклони пред Апостола

Не само във Варна, но и в България няма подобно представяне на Апостола

Варненският художник Йордан Пасков изработи уникална скулптура на Васил Левски. Бюстът на Апостола е изобразен върху диск, представящ вечния стремеж на хората към звездите. Дискът се крепи от две лъвчета – първообраз на бродираните върху знамето на Априлското въстание.

В основата на пластиката има фриз, в който се проследява в образи историята на България - от основаването й – владетели от първото и второто бъългарско царство, авторът на "История славянобългарска", духовенството, народните будители, четниците в борбата за Освобождение, книжовниците. В центъра на пластичния фриз под бюста на Левски е изобразен свети Георги, победител на злото.

Не само във Варна, но и в България няма подобно представяне на Апостола, твърди Йордан Пасков. Той е ползвал почти целия наличен снимков материал на Васил Левски при подготовката за изработване на скулптурата. Релефът е отлят в гипс. Предстои да бъде направен от бронз и изложен в самостоятелна изложба на автора, както и на изложби на скулптурата. Композицията е подходяща и за монументална работа, стига да се намерят спонсори и подкрепа за идеята.

Йордан Пасков е член на Съюза на художниците в България, секция "Графика". Негови творби са излагани в международни биеналета на графиката, както и самостоятелни изложби, последната от които миналата година в Градската галерия "Георги Велчев".