Варна с три нови паметника

Успоредно с ремонта на Морската градина ще започне работа и по обновяване на паметниците там

Три нови паметника ще бъдат изградени във Варна през тази година. 10 000 лв. са предвидени за бюстов портрет на полк. Милко Железов, командир на Бреговата артилерия на Осми приморски полк. Предложението е на инициативен комитет, а поводът е 100 години от началото на Първата световна война. Същата сума е предвидена и за паметник на големия варненски скулптор Кирил Шиваров, паметна плоча ще има и арх. Дабко Дабков – създател на едни от най-красивите варненски къщи, съобщи кметът на морската столица Иван Портних.

Той допълни, че през 2015 г. са предвидени над 100 000 лв. за ремонт, поддръжка и изграждане на паметници и художествени пластики. "Това е част от амбицията ни за възраждане на културната памет на Варна", заяви кметът.

Успоредно с ремонта на Морската градина ще започне работа и по обновяване на паметниците там – в Алеята на възрожденците ще бъдат ремонтирани плочите, в които е поставена пръст от знакови за българската история места. 10 000 лв. са предвидени за ремонт на Паметника на граничаря, а 8 000 лв. за ремонт на паметника, посветен на загиналите в Сръбско-българската война, който се намира до общината.

"Разширяваме и инициативата за превръщането на площад "Атлантическа солидарност" в скулпторна галерия на открито – след като миналата година открихме пластиката "Икар" на Альоша Кафеджийски, тази година сме предвидили 18 000 лв. за поставяне на нови две бронзови художествени пластики", уточни кметът. Всички паметни плочи на територията на община Варна ще бъдат заснети, описани и освежени.