Децата ни висят по 26 часа пред телевизора

Животът

19-02-2015, 07:10

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е почти два пъти повече от холандчетата, които прекарват по 14,5 часа седмично пред екрана

Българчетата висят по 26 часа седмично пред телевизора, като това е една от основните причини за наднормено им тегло и затлъстяването. Това показват първите резултати от изследването EPHE, което обхваща семейства с деца от 6 до 12 г. в 7 европейски държави: Белгия, България, Гърция, Франция, Холандия, Португалия и Румъния.

Това е почти два пъти повече от холандчетата, които прекарват по 14,5 часа седмично пред екрана. Данните сочат, че хлапетата прекарват средно 30 минути на ден през седмицата и по 1 час на ден през почивните дни. Децата от семейства с основно или средно образование, обаче прекарват с до 3,5 часа повече седмично пред телевизора.

Проучването показва, че малчуганите от семейства с по-висок социално-икономически статус консумират повече плодове и зеленчуци и прекарват по-малко време пред телевизора. Семейната среда играе важна роля за наднорменото тегло и затлъстяването сред децата. Нискообразованите родители срещат трудности при поддържането на здравословен начин на живот и по този начин рискът е по-голям.

Най-много плодове хапват хлапетата в Португалия, които ги консумират поне веднъж дневно. Гърция и България се нареждат на второ място в класацията на държавите, в които се наблюдава по-висока консумация на плодове.
Независимо от статуса на родителите хлапетата хапват зеленчуци между 2 и 4 пъти седмично. Въпреки това близо 30% от семействата с ниско образование ядат салата по-малко от веднъж седмично.