Българинът вече плаща дълговете си по-редовно

Парите

18-02-2015, 07:27

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Просрочените лизингови договори са на стойност 704,2 млн. лв.

Българите са започнали да плащат по-редовно вноските си по бързи кредити и договори за лизинг. Необслужваните задължения и в двете групи намаляват, показват последните данни на БНБ. Според тях "лошите" бързи кредити към края на декември са 26,9%, или възлизат на 549,5 млн. лв. За сравнение в края на 2013 г. делът им е бил 30,2 на сто. Така статистиката на централната банка отчита номинално намаление на проблемните бързи заеми с 51,8 млн. лв.

"Лошите" договори за лизинг също намаляват. Делът на необслужваните контракти е 23,2% към декември 2014 г. спрямо 26,8 на сто година по-рано. Така просрочените лизингови договори са на стойност 704,2 млн. лв., или със 154,8 млн. лв. по-малко.

Според Неделчо Спасов от "Изи Кредит" има три причини за намаляването на необслужваните бързи кредити. Клиентите вече са много по-внимателни при вземането на заеми, компаниите за бързи кредити също са станали по-прецизни при оценката на риска на потребителите. Друг фактор е, че през миналата година много компании са изчистили кредитните си портфейли, като са продали лошите си кредити на колекторски агенции (б.р. - фирми, събирачи на дългове).

Портфейлите на дружествата за бързи кредити са по-здрави сега в сравнение с преди кризата, коментира Валентин Гълъбов от "Ти Би Ай Кредит". Според него клиентите вече са наясно, че трябва да връщат задълженията си. Управителят на „Кюн Лизинг“ Борислав Тодоров пък смята, че хората са станали по-редовни при обслужването на своите задължения, тъй като се усеща известно подобрение на бизнес средата.

Данните на БНБ показват още, че отпуснатите заеми от дружествата, специализирани в кредитиране, продължават да нарастват. Към края на декември 2014 г. те вече са 2,05 млрд. лв. От тях кредитите за домакинствата са 1,51 млрд. лв., което е с 5,2% повече спрямо края на предходната година. В края на 2013 г. обаче ръстът на годишна база е бил 6,1%. Забавянето в темпа на растеж се дължи на новите регулации в сектора, въведени през миналата година, коментират от бранша. Оттам припомнят, че новите правила са утежнили процедурата по отпускането на лесни заеми. Например някои компании вече искат поръчители за даване на бързи кредити.