Вадят мъртвите души от списъците

Новините

18-02-2015, 07:17

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Идеята е в списъците да бъдат включвани само хора, които предварително са заявили желание да пуснат бюлетина

Регионалният министър Лиляна Павлова отново постави на масата темата за активната регистрация на гласоподавателите по време на избори, чрез която да бъдат извадени от списъците т.нар. мъртви души. Идеята е в списъците да бъдат включвани само хора, които предварително са заявили желание да пуснат бюлетина. Въпросът с актуализацията на базата данни на ГРАО бе повдигнат по време на вчерашния парламентарен контрол. Павлова заяви пред депутатите, че тази информация трябва да бъде актуализирана, особено за изборни цели, чрез активна регистрация след промяна в изборното законодателство.

"Съгласно Изборния кодекс избирателните списъци, с някои изключение като тези за местните избори, при които има принцип за уседналост, трябва да включват всички български граждани, които имат лична карта независимо дали живеят в България или по света", напомни министърът.

Идеята за активната регистрация бе лансирана и при обсъждането на изборното законодателство, прието от 42-рото НС, но до реализирането й така и не се стигна. Тя се подкрепя от редица експерти, сред които математикът и бивш член на ЦИК проф. Михаил Константинов. Коментарът на Павлова бе провокиран от изнесена информация, че в списъците има около 800 000 мъртви души.

По думите й тези твърдения не може да бъдат потвърдени, тъй като може би ставало дума по-скоро за българи, които живеят в чужбина. По последни данни сънародниците ни зад граница били 521 920 души. Вероятно техният брой е много по-голям, отбеляза Павлова, като допълни, че много често нашенците не уведомяват властите за новото си местожителство.

По данни на министъра 51 са хората на възраст над 110 години, които са в списъците на ГРАО. "Дали те са живи или не, аз не мога да кажа", посочи Павлова. И добави, че служителите на дирекцията към МРРБ нямат право да отписват лице от националната база данни без предоставен смъртен акт. Според Павлова това също може да се коригира със законова промяна и да се даде възможност тези лица да бъдат отписвани по служебен ред на база други документи.