БДЖ търси фирми за автобусни превози

Парите

17-02-2015, 07:15

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Компанията планира да създаде собствено дружество за автобусни превози

БДЖ търсят 15 автобусни компании, които да поемат пътниците им в случай на авария на влакове. За целта дружеството е обявило обществена поръчка с прогнозна стойност 114 124 лева за 12 месеца. Автобусите трябва да са в наличност в градовете Дупница, Мездра, Горна Оряховица, Русе, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, София, Кърджали, Разлог, Нова Загора, Добрич, Левски и Благоевград.

БДЖ от години използва автобуси, за да превози пътниците си от едно място на друго в случай на аварии. Те обаче толкова зачестиха, че в края на миналата година компанията съобщи, че планира да създаде собствено дружество за автобусни превози, което да поеме най-нерентабилните отсечки, както и да покрие превозите след авариите. В началото на годината пък беше лансирана идея БДЖ да купи нови шинобуси (автобуси на релси), с които да замени старите си локомотиви.

Железопътната компания завърши 2014 г. със загуба от 54 млн. лева. Дружеството продължава да получава пълна субсидия от държавния бюджет, за да поддържа ниски цени и влакове по губещи направления.