Цели села с коронарографии

Животът

17-02-2015, 07:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Коронарографията, макар и изследване, не е безобидно, но е правено без да има нужда, за да се точат пари от Здравната каса

Жителите на цели села са с направени коронарографии, макар и бабите и дядовците да не са имали нужда от тях. Изследванията, както и електрокардиограмите им показват, че те са абсолютно здрави. Въпреки това на хората е вкарван катетър през кръвоносните съдове, както практикува този метод, за да се вземат пари от здравната каса. Това стана ясно от изказвания на лекари по време на дебати за по-ефективното лечение на сърдечносъдовите заболявания, които се проведоха в парламента вчера. В тях освен народни представители взеха участие водещи специалисти и представители на пациентските организации.

Коронарографията, макар и изследване, не е безобидно посочи водещият кардиохирург и директор на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. Той и колегите му са единодушни, че то не бива да се прави, освен ако човек действително покаже симптоми, които подсказват недвусмислено, че става дума за прединфарктно състояние, защото може да доведе до смърт или да инвалидизира човека.

Ръката на мъж от Провадия беше ампутирана след коронарография преди четири години. Според специалисти Милко Михалев въобще не се е нуждаел от изследването. Друг 42-годишен почина в Пловдив след същата манипулация през 2011 година. 48 са лабораториите за инвазивна коронарография в страната, всички те работят по договори с НЗОК.
Ненужни изследвания на здрави хора, за да се вземат пари от касата, се правят и в редица лаборатории, съобщиха още лекари.

Занапред, ако има съмнение, че коронарография или изследване е направено на човек, без да е имал нужда, ще се прави проверка, а здравното заведение няма да получава пари. За такава подготвяна мярка съобщи вчера здравният министър д-р Петър Москов. Проверките ще се извършват както от служители на касата, така и от Агенцията по медицински одит.

Ясно е написано в проектозакона за здравното осигуряване, който е разпределен на комисиите в парламента, че НЗОК вече ще има задължението да изследва и да купува при най-добри условия за пациентите услуги от лечебните заведения, каза Москов и допълни, че това означава изследванията да се правят при ясни критерии и симптоматика.
Той не скри, че в страната има лаборатории, в които близо 70% от изследванията са
направени на здрави хора.

Министърът подчерта, че чрез тях не само се взимат пари от касата, но и се поставят в риск здравето и животът на пациента. 65,1% от смъртните случаи у нас през 2013 година са в резултат на сърдечносъдови заболявания, показва статистиката, цитирана от проф. Божидар Финков от болница "Света Анна". По този показател надвишаваме два пъти стойностите за Европа. Същевременно близо 2 милиона са хипертониците у нас.