60% от лекарствата в интернет са фалшифицирани

Компании изтеглиха 187 медикамента от нашия пазар за година заради липса на икономически интерес

Много фирми правят сайтове като онлайн аптеки, чрез тях продават незаконно лекарства и заблуждават пациентите. Това заяви пред "Труд" изпълнителният директор на агенцията по лекарствата доц. Асена Стоименова. Хората си мислят, че купуват хранителни добавки в нета, а се оказва, че са лекарства - обяснява доц. Стоименова. - Някои от тях са срещу тумори, като трупането на мускулна маса е само страничен ефект. Затова последиците може да са много сериозни.

Компании изтеглиха 187 медикамента от нашия пазар за година заради липса на икономически интерес. През 2013-а изтеглените лекарствени продукти са 166, но някои от тях са временно спрени и после отново са доставяни. Постоянно изчезналите са 89 от тях. През 2014-а всички изтеглени са 187, от които 98 са постоянно спрени. За тези свои намерения производителите уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) поне 2 месеца по-рано. Гледайки списъка на изтеглените медикаменти през миналата година, те са такива, които могат да бъдат заменени с други лекарства. Става дума за антибиотици, препарати за сърдечносъдови заболявания, срещу грип и простудни състояния, онкологични, фактори на кръвосъсирването, много хормонални продукти – например за лечение на щитовидната жлеза, дори за отказване на цигарите, някои форми на таблети за еректилна дисфункция.

Според доклад на Европейската комисия делът на фалшифицираните препарати на територията на общността е по-малък от 1%. ИАЛ извършва планиран надзор на лекарствения пазар у нас, при който се взимат проби и се анализират медикаменти, сравнявайки тяхното качествено и количествено съдържание с това, което е декларирал производителят, че ще спазва. Всяка година анализираме цял списък с вещества, обяснява Стоименова.

"От всичките 143 анализирани партиди всички са били напълно изрядни. През 2013-а и 2014-а сме открили шест фалшиви медикамента като единият от тях не е имал разрешение за употреба в България – т.е. бил е нелегален. Останалите пет са открити след като са били купени по интернет или иззети от митниците и полицията, с които работим в много тясно сътрудничество (тази година ще направим анализ на 50 медикамента, дадени ни именно от тях)", каза шефката на агенцията по лекарствата. Шестте фелшифицирани медикамента са анаболни стероиди и за лечение на еректилна дисфункция.