Аспарухов мост от бъдещето

Мисия Варна

15-02-2015, 11:10

Снимка:

Борислав Игнатов/фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва ремонт на Аспарухов мост и булевардите след него

Пешеходна и велоалеи и ветрогенератори, които да захранват LED осветлението са част от идеите за моста

Идея за нови конзолни стълбове на Аспарухов мост и окачване на тролейбусните жици на стоманени въжета, за да се освободят тротоарите за пешеходна и велоалея с висок парапет за сигурност, сподели варненският арх. Борислав Игнатов на профила във Фейсбук. Ветропоказателите на стълбовете ще анимират гледката. Архитектът е създал вариант и с ветрогенератор на всеки стълб за осветление. Арх. Игнатов посочва още, че LED осветлението може частично да се захранва с ветрогенератори монтирани под моста. 


Вариант с ветрогенератор на всеки стълб за осветление


Нощен изглед на идеята

В бюджета за тази година община Варна заложи пари за изготвяне на проект за основен ремонт на Аспарухов мост. Първите скици вече са готови, а по първоначални сметки за ремонта на съоръжението ще са нужни 30 млн. лв. Парите трябва да бъдат дойдат от държавата, тъй като мостът е в активите Агенция"Пътна инфратсруктура". Общината пък ще ремонтира нейните части - до Колоните преди моста и подстъпите към него, както и малкия мост над стария канал Море-езеро.

Докато бъде осигурено финансирането за цялостния ремонт, общината ще направи и спешна рехабилитация на асфалтовата настилка. Тя трябва да започне още в следващия месец. През март започва и основен ремонт на бул. "Христо Ботев" и пл. "Св.Св.Кирил и Методи". За това в общинския бюджет са заложени 3 млн. лева.