Примирието в Украйна влезе в сила и бе нарушено

Новините

15-02-2015, 09:36

Снимка:

ЕПА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Два батальона продължават настъплението си край Дебалцево и имат сериозни военни резултати

Споразумение за прекратяване на огъня между силите на Киев и проруските бунтовници влезе в сила в полунощ. Това е първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта, взел над 5500 жертви за десет месеца в Източна Украйна.

Няколко артилерийски изстрела се чуха в Донецк малко след началото на примирието, след което рязко спряха, предаде Франс прес.

През нощта обаче представителят на Генералния щаб на Украйна Владислав Селезньов съобщи за девет случая на обстрел от силите на опълчението в Донбас срещу позиции на украинските военни.

Според съобщението в Туитър, цитирано от РИА Новости, на обстрел са били подложени позиции на украинските сили край населените пунктове Золотое, Попасная и Тошковка в Луганска област, Чернухино и Санжаровка в Донецка област. Те не отвръщат на огъня.

По-рано през нощта шефът на Службата за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко съобщи само за едно нарушение на прекратяването на огъня около 50 минути след влизането му в сила. По думите му артилерийски снаряди били изстреляни от зона под контрола на казашка част, съставена от руски граждани, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош пък обяви, че два негови батальона не спазват примирието, "продължават настъплението си край Дебалцево и имат сериозни военни резултати".