В Молдова: Белардели използва футбола за корупционни схеми за пране на пари

Такова нещо не се е случвало в цялата история на постсъветския молдовски футбол, се пише в сайта tdinform.com

Шефът на УС на Спартак 1918 Пиетро Белардели и Мариан Пане са имали интересен престой в Молдова. Името на  Белардели се свързва с два клуба в бившата съветска република. Това са Костулени и Рапид. Именно в Костулени новият треньор на Спартак 1918 Пане е бил заедно с Белардели.

Вижте какво пише сайтът tdinform.com за Белардели и мераците му да си купи клуб в Молдова:

"В сряда, 17 юли, 2013 г. стана известно, че в процеса на взаимоотношенията между двата молдовски футболни клуба от Националната дивизия - "Рапид" (Гидигич) и "Костулени" (Унген) е настъпил неочакван обрат, съобщава кореспондент на ИА "TDI".

За по-добро разбиране на събитията от последните дни, ще опишем накратко историята на отношенията между тези клубове. Италианският бизнесмен Пиетро Белардели поиска да купи в Молдова футболен клуб и се спря на "Рапид". След като си стиснаха ръцете с президента на клуба Виктор Остап, той обяви това като събитие, което ще бъде епохално в историята на съвременния молдавски футбол.

Въпреки това, в края на шампионата, когато дойде време да се разплатят с футболистите и треньорите, между двамата уважаеми господа се получи истински разрив по въпроса кой трябва да плати парите. Стигна се до взаимни обвинения и дори публични обиди. Тогава Пиетро Белардели бързичко се договори с президента на ФК "Костулени" Юрий Киринчук и купи клуба за символичната сума от 1 лея.

На 2 юли треньорът на "Рапид" Сергей Секу, а с него и една голяма група от играчи, поддали се на приказните обещания на Пиетро Белардели, преминаха от "Рапид" в унгенския "лъв" ("Костулени" - б.ред.): да се бори за шампионската титла в молдовската Национална дивизия, тренировъчен лагер в Рим и солидни месечни заплати.

Тогава Виктор Остап заяви, че ще създаде нов отбор, в който безплатно ще играят млади футболисти. Които безкористно обичат футбола и са готови да отидат на терена "за една чиния супа". И освен това обяви публично, че е подписал за още една година с украинския специалист, олимпийския шампион през 1988 г., Владимир Лютов. Тази новина молдовската футболна общественост научи на 13 юли.

А след три дни в един от частните молдовски тв канали се появи следната наистина сензационна новина: "Сергей Секу, а с него и всички напуснали играчи, се върнаха в "Рапид"!" Какво повече да кажем - сюжет за поредния сериал, и дори няма какво да доизмисляш. Такова нещо не се е случвало в цялата история на постсъветския молдовски футбол.

Естествено, Пиетро Белардели веднага публично обяви "заклетия си приятел" Виктор Остап в заговор и опозоряване на футболисти. Той пък от своя страна не му остана длъжен и разказа на репортерите за това, че във ФК Костулени нито на треньора, нито на играчите за целия период на пребиваване там, не е платена и една лея. Затова те решили да се върнат в Гидич.

А ето какво разказа Сергей Секу: "От всичко, което беше обещано от г-н Белардели, нищо не беше изпълнено. Аз поговорих с Виктор Остап и реших да се върна в "Рапид". Още повече, че договорът ми с клуба, който беше със срок 2014 г., все още е валиден".

Още по-откровен е вратарят Михай Морару: "Обещаха заплатите да се плащат навреме и че всичко ще бъде нормално. Ние повярвахме, а после доверието в Пиетро Белардели свърши. Разбрах, че не са оформени никакви документи, че заплата няма да има в срок, и е много съмнително дали изобщо ще има. Ние поговорихме с Виктор Остап и решихме да се върнем в "Рапид".

Безпрецедентните лутаници на футболистите и треньора Сергей Сега от клуб в клуб води до два важни извода. Първият - много молдовски футболни клубове са изправени пред сериозни финансови проблеми, и сегашното им състояние е далеч от стабилно и безоблачно. И вторият - напълно се потвърждава мнението на много хора, запознати с Пиетро Белардели и биографията му, че този човек използва футбола изключително в свой собствен интерес: да върти корупционни схеми за пране на пари и лично обогатяване, при това - далеч не винаги законно.

За това какво ще се случи в близкото бъдеще и на "Рапид" и на "Костулени" - времето ще покаже, както се казва. Но сто процента можете да бъдете сигурни, че ни очаква много интересно събитие в деня на откриването на следващия шампионат в молдовската Национална дивизия. Става дума за това, че тези два клуба ще се срещнат помежду си в първия кръг. Тази пикантна аудиенция ще се случи в събота, 27 юли, на стадиона на село на Гидигич".

..................................................................

Престоят на новият треньор на Спартак 1918 Мариан Пане е едва един месец. Вижте какво казва румънеца, след като напуска клуба, цитиран от сайта sporter.md.

"Само един месец е упражнявал треньорската професия Мариан Пане в Костулени. Румънският наставник неочаквано се върна в родината си.

- Аз дори не съм имал договор с клуба. Просто исках да се запознае с положението на нещата тук. Въпреки факта, че загубихме два мача, отборът видимо напредна, в сравнение с това, което заварих. За мен това беше един полезен опит. Към никого нямам никакви претенции. Останах тук точно толкова, колкото исках - каза Мариан Пане.

Румънският треньор заменя в Костулени Лилиан Попеску. За три кръга в молдовското първенство "Лъвовете" заемат 10-то място сред 12 отбора, с актив от три точки.

Припомняме румънския наставник Мариан Пане премества в "Костулени" по покана на италианския президен на клуба Пиетро Белардели".

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!