Белардели: Всички задължения са на Спартак, не мои

Спорт

13-02-2015, 16:02

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ВИДЕО: Треньорът е изморен и затова не присъства на пресконференцията

Избраният за нов председател на УС на Спартак 1918 Пиетро Белардели даде първата си официална пресконференция. Италианецът избра тя да се проведе в столовата в базата, където в момента са отседнали футболистите на клуба. Началото на медийната изява беше насрочена за 12,30 часа в хотел “Свети Никола“, но тя започна 20 минути по-късно, тъй като футболистите по това време обядваха мусака и спагети, а журналистите трябваше да изчакват. Никой обаче не им даде обяснение на какво се дължи закъснението. В крайна сметка Белардели започна да говори преди медиите, докато играчите още хапваха. След встъпителна реч, която продължи около 15 минути, започна и същинската част от брифинга.

Каква е причината треньорът на Спартак 1918 Иван Маринов да не присъства на днешната пресконференция?
Със сигурност е изморен. Защото и той има личен живот. Вчера беше тук. Вие какво си мислите? И момчетата имат нужда от почивка.

Това сериозен отговор ли е?
Мисля, че да. Той беше болен тези дни. Той води тренировката на Спартак днес. Не съм казал, че треньорът трябва да бъде на днешната пресконференция. По принцип с него пием кафе там, където сме отседнали и обсъждаме разни неща. Ако той има някакъв негов мотив да не присъства, аз не го знам. Защо аз трябва да каня Иван Маринов, това ми се струва абсурдно. Той трябва да си е с отбора. Не разбирам. Тук е отборът, а той много добре знае... не виждам защо трябва да го поканя.

Има ли някакъв проблем между президента на клуба и треньора?
Не.

Иван Маринов съгласен ли е със селекцията, след като Вие му доведохте толкова много чужденци?
Треньорът е част от нашето сдружение. Не е задължително само той да познава футбола. Мисля, че това е абсурдно. Ролята на треньора е да определя футболистите, да има виждане, да ги тренира. Ние му водим момчета по негов избор. Той не може да им бъде мениджър, само ги избира. Когато аз дойдох в Спартак не намерих топки, нямаше нищо. И футболисти нямаше. Трябваше да започна от минимума.

На 24 февруари има насрочена дата за картотекиране на футболистите в БФС. Смятате ли, че ще успеете да ги уредите с права за "Б" група чисто физически. След като все още нито един футболист не е подписал договор с клуба, а следва и процедура по изискване на жълтите карти на чужденците, които са доста в отбора - над 20?

Защо да не мога да се справя. Според вас аз за какво правя толкова разходи, ако не съм предвидил тези неща.

Кога ще подпишат договори футболистите и кой измежду Вас и г-н Фажев трябва да ги подпише като страна от клуба?
В понеделник президентът на клуба ще ги сключи. Те ще бъдат подписани от всички футболисти и после ще бъдат изпратени до БФС. След като сте журналисти би трябвало да сте запознати, че аз имам 15-дневен срок след Общото събрание. Дотогава не мога да разписвам документи. Естествено, че аз ще ги разпиша, но си има технологично време.

Как тогава футболистите ще подпишат договори в понеделник (16 февруари), след като общото събрание се проведе на 6 февруари, а вие едва 15 дни по-късно, по думите ви, ще можете да разписвате документи?
Това са ваши предположения, но аз съм си направил сметката.

Каква инвестиция предвиждате в Спартак до лятото?
Не съм изготвил програмата все още, защото не ми е предоставен официално отчетът за минали години. На следващото общо събрание ще ми бъдат предоставени документите, за да се запозная със ситуацията. Не знам колко са задълженията на клуба. Може би вие знаете повече.

Ще има ли таван на заплатите в Спартак?
Не! Няма да има таван на заплатите. На всеки персонално ще се договаря. Зависи кой, какво дава от себе си...така ще бъде възнаграден. Всички ще подпишат договори с клуба за 3 години.

Как ще коментирате скандала, в който бяха въвлечени футболистите на Спартак в хотела, където бяха  отседнали до преди ден?
Много е просто, може да питате и момчетата. Управителката на хотела е имала уговорка с Антон Фажев. Когато аз пристигнах в България, не бях запознат с нея. Явно те са имали някакви стари задължения в миналото. Мен това не ме интересуваше. Запознах се с госпожата и й платих предварително. След няколко дни се видях с нея и платих нова сума. Дори фактурата не съм си получил. Момчетата започнаха да се оплакват, че не са получавали вода, в стаите нямало хавлии, дори се наложи да им купувам тоалетна хартия. Разбрахме се с въпросната жена в петък да й платя. Тя обаче дойде във вторник при мен и си стиснахме ръцете. На следващия ден каза, че не е съгласна за петък, и че си иска парите веднага. Обясни ми, че ако не й платя, няма да даде вечеря на момчетата. Понеже за стаите се бяхме разбрали да се плати месечно за 30 дни. Тя още на 11-ия ден започна да ме изнудва - платете, платете, платете.. Понеже аз винаги си удържам на думата, не ми беше приятно. Не можахме да се разберем с нея и бях принуден да си взема момчетата и да се преместя на друго място. Дори не знаех, че отборът е отседнал в някаква клиника. Всичко беше при свършен факт. (б.а отборът се храни в Термал, но спи в Кабакум Бийч).

Футболен клуб Спартак има ли задължения в момента към въпросния хотел, който напуснахте преди дни?
Аз нямам никакви задължения към никого откакто съм във Варна. Аз не съм направил задължения към този хотел. Дори ви казах, че чакам фактура за парите, които аз съм платил досега. Не мога да отговарям за другите. Това са стари задължения, не са мои проблеми. И да има, те са задължения на Спартак. От самото начало Ви казах, че с Вас искам да разговарям за футбол.

Кой пое разходите на чужденците за предвижването им до Варна? Вие, или самите играчи?
Според вас, кой да ги плати. Естествено, че аз съм ги поел.

Ако питаме самите футболисти те дали ще потвърдят тези ваши думи? Защото сме разговаряли с някои от тях и информацията, която те ни дадоха, беше съвсем друга.
Аз съм роден в демокрация. Какво правя аз на тази среща. Ако ще правим полемика, ще затворя страницата. Все още чакам някои от вашите колеги да публикуват нещо, за което помолих. Аз съм президент на клуба.

Готов ли е г-н Белардели да плаща старите задължения на Спартак и текущите разходи?
След като сме попаднали в тази ситуация, значи имаме някаква организация. Няколко пъти казах, че когато видим задълженията, тогава ще мога да отговоря. Ако задълженията са сериозни, примерно 2 млн., ще се откажа от Спартак.

Срещали ли сте се с кмета на Варна Иван Портних и той готов ли е да помогне по някакъв начин?
Не. Единствено имаме устни уговорки да ми представи фирма-изпълнител за канализациите. Ние направихме оферти към общината, че сме готови да финансираме в град Варна или провинцията. Имаме готовност да финансираме проекти за пет години. Освен да финансираме имаме задължение и да контролираме къде отиват парите ни. Осигуряваме работа на местни фирми изпълнители. Това са ни уговорките.

Ако тези уговорки не се случат, означава ли, че г-н Белардели няма да остане в Спартак и да издържа клуба?
Не искам да го обръщам на политика, но това бяха основните ни намерения. Спартак не ми е бил приоритет. Мисля, че Варна има нужда от инфраструктури. Това е едно добро дело, защото европейските пари не стигат на нито една община. Не само в България, а изобщо навсякъде. Ние просто инвестираме, не отнемаме работа на никой.

ВИЖТЕ ВСИЧКО, КОЕТО КАЗА ПИЕТРО БЕЛАРДЕЛИ: