Заплатите в обществения сектор растат 3 пъти по-бързо от частния

Парите

13-02-2015, 07:42

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Средната заплата у нас за последното тримесечие на миналата година е 847 лв.

Заплатите в обществения сектор растат над три пъти по-бързо, отколкото възнагражденията в частните фирми. В обществения сектор националната статистика отчита средна заплата за последните три месеца на миналата година от 933 лв., а в частния - 817 лв. За една година заплатите са нараснали съответно с 4.9% и с 1.4%. Това показват данните на НСИ за последните три месеца на миналата година.

Средната заплата у нас за последното тримесечие на миналата година е 847 лв. и тя се е увеличила с под 5 на сто спрямо предходните три месеца. В 15 области обаче средното възнаграждение остава много по-ниско - под 700 лв. Тук няма изненади - във Видинско средната заплата през декември е 597 лв. В областите Кюстендил и Смолян средно се вземат по 636 лв. Столицата дърпа общата картина напред с 1131 лв. Дори в области като Стара Загора и Варна възнагражденията остават под 900 лв. В частния сектор заплатите са по-ниски от обществения, но и растат значително по-бавно. За три месеца заплатите са нараснали най-много за заетите в образование (с 14.5 на сто), но това най-вероятно се дължи на раздадените пари за облекло на учителите, както и в сектор култура (с 13 на сто).

Най-добре платени през последните месеци на 2014 г. са заетите в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1791 лв. средно. В "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" са на второ място с 1543 лв., а наетите във "Финансови и застрахователни дейности" - на трето с 1524 лв. Най-ниски са възнагражденията в хотелиерство и ресторантьорство - 564 лв. и административни и спомагателни дейности - 595 лв.

Наетите българи намаляват в 15 области за една година, а в останалите, където има увеличение, то е незначително. За три месеца - от септември до декември, наетите у нас са намалели с над 47 хил. души. Това до голяма степен се дължи на приключване на сезонните позиции и затова най-голямото намаление на наети се регистрира в дейностите хотелиерство и ресторантьорство, селско и горско стопанство, но и в култура, спорт и развлечения.