ВиК: Водата е годна за пиене. Здравната инспекция не потвърждава

Мисия Варна

12-02-2015, 14:56

Снимка:

ВиК

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В областта 20 000 души остават без вода до сряда

Водата във Варна все още е мътна в някои райони на града, но е годна за консумация. Това са показали микробиологичните проби на ВиК от тази сутрин. Според изследванията микробиологията е абсолютно в норма. На места все още има мътност, но тя е в рамките на приемливото за потребителя. Късмет е било, че при активизирането на свлачището и свличането на земна маса в магистралния водопровод Китка - Варна, не са попаднали зарази. Това се дължи на факта, че аварията се е случила в екологично чиста среда. Това обясни Дора Славчева от лабораторията към водоразпределителното дружество. 

В същото време обаче от Регионалната здравна инспекция не са правили пробонабиране, с което да потвърдят или отхвърлят резултатите от лабораторията на ВиК. В тази ситуация препоръчваме да не се консумира водата от чешмата, посочи шефката на инспекцията д-р Светла Станева. Имахме готовност днес да вземем проби, но при нас не е постъпила официална информация, уточни тя. 

Близо 20 000 души в 24 варненски села, разположени на територията на 6 общини ще останат без вода заради аварията на деривацията Китка-Варна. От ВиК се надяват тя да бъде отстранена до сряда. 

Става дума за селата Цонево, Величково, Сава, Аспарухово - в община Дългопол; Житница и Бързица в община Провадия; Дъбравино, Юнак, Казашка река, Синдел, Тръстиково, Царевци в община Аврен; Юнец, Рудник, Нова шипка, Детелина, Гроздьово в община Долни чифлик; Горица, Господиново, Попович и град Бяла в община Бяла; Падина, Езерово и кв. "Повеляново" в община Девня. 

40 метра от магистралния водопровод Китка - Варна е компрометиран, обясни управителят на ВиК Валентин Вълканов. При свличането на земната маса от водопровода с диаметър 2,20 метра се е отчупило голямо парче и така огромни количества пръст е попаднала вътре. 

В момента техника и пет екипа работят денонощно на аварията. Предстои изгребване на земната маса, след което полагане на нови стоманени тръби и заливането на бетон. Очакваме цялата операция да приключи до сряда, уточни Вълканов. По думите му на територията на ВиК - Варна, което стопанисва над 4500 километра водопроводи, подобна авария не се е случвала. Дружеството ще се мъчи да възстанови парите, които ще се изразходят за отстраняването й от фонд "Бедствия и аварии". "Сега обаче не мислим, колко ще струва, а само как по-бързо да възстановим водоподаването на хората", коментира шефът на ВиК. 

За някои от населените места, които остават  на сухо вече има осигурени водоноски. Други ще разчитат на селските чешми. 

Във Варна няма опасност да бъде въведен режим на водата. В момента градът се захранва от карстовите извори на Девня, които имат капацитет да обезпечат водоподаването до май.