Пресъхват чешмите в наводнените села по Камчия

Причината е аварията на магистрален водопровод "Камчийски пясъци"

Осем населени места от община Долни чифлик остават без питейна вода от 17 ч. на 11 февруари, сряда, съобщиха от ВиК. Чешмите пресъхват в град Долни чифлик и селата Нова Шипка, Гроздьово, Кривини, Рудник, Юнец, Шкорпиловци и Детелина. Причината е аварията на магистрален водопровод от деривацията Китка - Варна. По нейното отстраняване се работи усилено, но очакванията са водоподаването да се възстанови най-рано до седмица, съобщиха от ВиК.

Водопроводът попадна в района на активирало се след дъждовете свлачище до с. Аспарухово, община Дългопол. От снощи екипите на ВиК работят усилено, но проблемният участък все още не е открит. На мястото на зейналата пропаст, дълга 100 м и широка около 50 м, работят два верижни и два колесни багера. Участъкът е трудно проходим, а свлачищните процеси още не са затихнали. Това допълнително забавя работата на екипите, обясниха от ВиК.

Общата дължина на водопровода е 106 км и той е изграден от стоманобетонни пръстени с диаметър от около 2 м. Чрез него с вода се захранват част от Варна и две трети от селищата във Варнанска област. От ВиК обещаха да осигурят питейна вода за засегнатите населени места.