Разследвали корумпирани ченгета по делото "Червей"

Крими

11-02-2015, 07:18

Снимка:

ПИК

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С разработката е следена за нерегламентиран достъп автоматизираната информационна система на МВР

Корумпирани ченгета, които са изнасяли класифицирана информация, са били обект на разследване по т.нар оперативно дело "Червей". Това съобщиха вчера от ВКП. От съобщението става ясно, че държавното обвинение вече е започнало мащабно разследване за незаконно използване на специални разузнавателни средства (СРС) в МВР. Данните за незаконни подслушвания и други способи са получени след проверки на екип от 7 прокурори в дирекциите на МВР "Сигурност", "Информация и архив" и "Инспекторат", съобщиха от прокуратурата.

На 26 януари на главния прокурор Сотир Цацаров бил представен доклад от проверките. Той е изпратен и на СГП, защото в него имало данни за извършено противозаконно разрешаване или прилагане на СРС, както и за престъпления по служба, извършени от длъжностни лица.

Прокуратурата съобщи още, че "няма никакви данни СРС-та да са прилагани срещу хора, а още по-малко срещу протестиращи". Обект на специални разузнавателни средства в оперативното дело "Червей" е била автоматизираната информационна система (АИС) на МВР.От прокуратурата уточняват, че разследването обхваща също начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по това дело и касае действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Според Закона за СРС максимално допустимият срок за прилагане на СРС-та е 6 месеца, докато в случая общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни.

В същото време вчера бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев определи истерията около разработката "Червей" като гнусна постановка и манипулация и отрече да са подслушвани протестъри. "Можете ли да контролирате една купчина вестници, която седи до вас на масата? Можете ли да следите дали някой от екипа ви не ги ползва неправомерно?", каза Йовчев пред Нова тв и обясни, че разработката засяга нерегламентиран достъп до системата, като са търсени "къртици" в МВР. "Категорично няма подслушване. Става въпрос за хора, които са се облагодетелствали, които осигуряват нерегламентиран достъп до системата на хора, които нямат право на такъв", заяви Йовчев. По думите му сегашният вътрешен министър Веселин Вучков е знаел, че не са верни твърденията на Атанас Атанасов за подслушвани протестиращи, но си е замълчал.