30 загинаха по време на мач в Кайро

Новините

10-02-2015, 06:49

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При влизането на стадиона ултрасите на "Замалек" започват сблъсък с полицията

Египет отново стана арена на кървави сблъсъци между полиция и фенове, в които 30 запалянковци намериха смъртта си, а около 80 души са ранени. Трагедията се разигра малко преди началото на дербито на кръга в първенството на страната между един от най-популярните тимове в Египет ­ "Замалек", и ЕНППИ, чийто треньор допреди две години бе Стойчо Младенов.

При влизането на стадиона ултрасите на "Замалек" започват сблъсък с полицията. В отговор органите на реда използват палки и сълзотворен газ, в резултат на което се стига до огромен брой жертви. В болница все още има настанени фенове, като някои от тях са с опасност за живота. Допълнителна информация от северноафриканската страна засега не идва. От министерството на вътрешните работи на Египет излязоха и с официално изявление. "Въпросните запалянковци са се опитали да влязат на стадиона без билети и са използвали сила срещу органите на реда. Това е накарало полицията да предприеме мерки. Жертвите са в резултат на последвалата блъсканица", се казва в становището на египетското министерство. Заради поредния подобен инцидент с привърженици футболният шампионат на страната бе прекратен. Все още не е ясно кога и дали въобще мачовете в Египет ще се подновят. Самият двубой все пак се изигра и завърши 1:1.

Малко по-късно полицията излезе с ново съобщение, в което отново отрича да има вина за трагедията. "Хората буквално бяха стъпкани от тълпата. Няма нито едно доказателство за стрелба от страна на полицията. Намерихме хора със счупени вратове. Над 20 полицаи са ранени", се казва в позицията на вътрешното министерство.

Това е втора подобна драма в страната за почти три години. При предишната, в град Порт Саид, загинаха 74-ма души, а над 300 бяха ранени. Мачът между "Ал Масри" и "Ал Ахли" се превърна в сблъсък на привържениците на сваления бивш президент Хосни Мубарак и опозицията. След това местната федерация забрани на феновете да посещават мачовете. Забраната беше вдигната през декември миналата година, но сега вероятно отново ще бъде въведена.

След трагедията в Порт Саид управляващите в Египет решиха да уволнят шефа на местната федерация и цялото ръководство. Това пък веднага накара ФИФА да заплаши Египет с изхвърляне от всички турнири и класации, тъй като противоречи на устава на световната федерация. Впоследствие правителството се отказа от уволнението на футболните чиновници.

Медиите в Европа коментират, че феновете в Египет са едни от най-политизираните в цял свят. Агитките на водещите клубове ­ "Замалек" и "Ал Ахли", участваха много активно в т.нар. Арабска пролет, при която беше свален Хосни Мубарак и на власт дойдоха "Мюсюлмански братя".

Президентът на ФИФА Сеп Блатер изпрати съболезнования до президента на федерацията на Египет. "Моите мисли са с членовете на семействата на загиналите. Много е тъжно, когато футболът е помрачен от подобни събития. Тази игра трябва да носи само положителни емоции. Чакаме разследването на властите и сме готови да предоставим на федерацията всякаква помощ за ликвидирането на последствията от тази трагедия", се казва в писмото на Блатер.