"Аспарухово" с най-много мераклии за безплатно саниране

Все още няма подадени заявления от "Владиславово"

Девет заявления за регистрация на сдружения на собствениците са подадени за седмица в районните кметства във Варна. Регистрирацията е първата стъпка за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която предвижда безплатно саниране на стари блокове. Документите са в процес на проверка. Ако отговарят на законовите изисквания, ще бъдат вписани в Регистъра на сдруженията на собствениците. Това ще им даде право да се снабдят с БУЛСТАТ от Службата по вписвания и да кандидатстват за участие в програмата.

Най-много кандидати има във варненския район "Аспарухово". От там са подадени четири заявления за регистриране на сдружения на собствениците, съобщи координаторът по програмата в района. 

Две заявления са подадени в район "Приморски", а други 6 сгради са в заключителна фаза на подготовка на изискуемия набор от документи и се очаква до края на тази седмица да бъдат подадени заявленията им за регистрация, съобщават от пресцентъра на кметството.

Две заявления са подадени в район "Младост" и едно в район "Одесос", което беше и първото подадено във Варна. Засега няма подадени заявления от район "Владиславово".

Специалистите от районните администрации дават консултации за етапите на програмата и съпътстващите ги документи. Информация може да бъде открита и на сайтовете на петте районни кметства, както и на сайта на министерство на Регионалното развитие и благоустройството.

От МРРБ припомнят, че по програмата ще се финансират дейности по конструктивно укрепване на сградата и обновяване на общите части – покрив, фасада, стълбищна клетка. Прилагат се и мерки за енергийна ефективност – поставяне на топлоизолация и подмяна на дограма на прозорци и врати, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване и газоснабдяване на общите части на сградата, изграждане на инсталации на ВЕИ и соларни панели, ремонт на електроинсталация в общите части на сградата, енергоефективни мерки в асансьорите.