Пиян пет пъти излъга тел. 112, че е убил майка си и баща си

Районният съд във Варна го наказа с пробация

Районният съд във Варна наказа с пробация 35-годишен мъж, подал на телефон 112 неверни повиквания за злополука. Предаването по телефон, радио или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога е престъпление против реда и общественото спокойствие, наказуемо по чл. 326, ал.1 от НК.

Конкретният случай е от 10 април миналата година. Под влияние на употребен алкохол, подсъдимият Т. Сашев се скарал с родителите си. Понеже бил ядосан, той излязъл от дома си и решил да позвъни на телефон 112, за да съобщи, че иска да убие родителите си. В изпълнение на замисъла си, в интервал от близо два часа, 35-годишния мъж позвънил над 5 пъти на спешния телефон, представял се на диспечера и съобщавал адреса си, като заявявал при всичките си обаждания, че е убил или майка си, или баща си, или че има нож и е целия в кръв.

При опит на дежурните оператори да прехвърлят разговора към полицията, подсъдимият прекъсвал връзката. При поредното фалшиво позвъняване на Сашев на телефона на национална система 112 била осъществена връзка и с полицейски служители, които изпратили на адреса свой патрул и медицински екип, които установили, че родителите му са невредими и няма данни за посегателство над тях.

35-годишният Т.Сашев има предходна съдимост. След постигнато споразумение, Районният съд му наложи наказание от 2 години пробация при двете задължителни мерки, както и безвъзмезден труд в полза на обществото – по 150 часа годишно в рамките на 2 години. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.