Заведоха колективен иск срещу Енерго Про заради двойните фактури

Сдружение поиска от Окръжния съд във Варна да забрани на енергото да спира тока на потребители, които не са платили втора месечна фактура

Сдружението за правна помощ на потребителите внесе колективен иск срещу Енерго-про Мрежи АД и Енерго-про Продажби АД в Окръжен съд-Варна. С него сдружението иска да се обявят за нелоялни и да се забрани прилагането на търговските практики: отчитането от дружествата на използваната от потребителите енергия извън обявения от тях график и издаването на потребителите на повече от една фактури в рамките на един и същи месец.

Тези практики противоречат на изискванията за добросъвестност и професионална компетентност и променят или е възможно да променят съществено икономическото поведение на средния потребител. По тези причини Сдружението за правна помощ на потребителите поиска от Окръжния съд да постанови привременна мярка, с която да забрани на Енерго-про Мрежи АД и Енерго-про Продажби АД да прекъсват електроснабдяването на потребителите, които не са заплатили втората фактура и тази мярка да действа до края на съдебното производство.

Ако съдът счете, че поисканата мярка е неподходяща, Сдружението е помолило съда да определи друга подходяща мярка, която да защити увредения потребителски интерес. Значителна част от домакинствата в България формират бюджета си с регулярни месечни постъпления. Оспорената практика нарушава потребителския баланс и принуждава потребителите да използват голяма част от финансовите си средства за заплащане на електрическата енергия. Така за храна, лекарства, учебни такси и други разходи остават по-малко или никакви средства, с което сериозно се нарушава балансът на семейния бюджет, обясняват от Сдружението за правна помощ на потребителите. Организацията вече има съдебни успехи срещу други ЕРП-е, които нарушават колективния потребителски интерес.